Petak, 09 Prosinac 2022 15:16

Gradu Dubrovniku odobrena sredstva za podzemne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Ukupna vrijednost projekta je 1.812.089 kuna Ukupna vrijednost projekta je 1.812.089 kuna Foto: Grad Dubrovnik/Ilustracija

Gradu Dubrovniku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 724.835 kuna za projekt „Nabava podzemnih spremnika za Grad Dubrovnik“.

Kroz projekt ukupne vrijednosti 1.812.089 kuna Grad Dubrovnik nabavit će 23 podzemna spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada volumena tri kubična metra, a predviđeno je i održavanje četiri edukativne radionice te tiskanje promotivnog materijala.

Osnovne prednosti ovakvih spremnika, uz veliki kapacitet, jesu primjereniji vizualni izgled i manji broj odlagališta na ulicama, smanjenje neugodnih mirisa, uštede na prostoru te dugi vijek eksploatacije samih spremnika.

Projekt „Nabava podzemnih spremnika za Grad Dubrovnik“ u listopadu 2022. godine prijavljen je na Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz zatraženi iznos sufinanciranja 40 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 724.835 kuna, koliko je i odobreno. Sredstva Fonda osigurana su Odlukom o raspodjeli rezultata i načinu korištenja viška prihoda u 2022. godini.

Nabavom podzemnih spremnika uspostavit će se kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode te poticanja unaprjeđenja sustava odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalištima.

dpp