Četvrtak, 28 Travanj 2022 19:10

HEP na području Elektrojuga ulaže 13,6 milijuna kuna iz projekta uvođenja naprednih mreža

 Voditelj projekta Krešimir Ugarković i direktor Elektrojuga Dubrovnik Zvonimir Mataga Voditelj projekta Krešimir Ugarković i direktor Elektrojuga Dubrovnik Zvonimir Mataga

HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. održao je osmu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata u implementaciji projekta na distribucijskom području Elektrojuga Dubrovnik. Prvi je to projekt HEP ODS -a sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu projekta, u napredne mreže na području Elektrojuga Dubrovnik ulaže se 13,6 milijuna kuna.

- Ovim projektom povećat će se učinkovitost distribucije električne energije, smanjiti gubici električne energije te povećati pouzdanost napajanja krajnjih korisnika mreže. Projekt je u završnoj fazi realizacije. Sklopljeni su svi Ugovori vezani za isporuku opreme te smo trenutno u fazi intenzivne ugradnje ugovorene opreme u distribucijskoj mreži u svih pet distribucijskih područja od Zagreba, Splita, Osijeka, Zadra do Dubrovnik. - rekao je voditelj projekta Krešimir Ugarković.

Stručno predavanje na temu „Suvremena rješenja u distributivnim transformatorima“ održala je Helena Peći iz društva Končar Distributivni i specijalni transformatori. Osvrnula na razvoj i proizvodnju distributivnih transformatora, smanjenje gubitaka te ostala rješenja za napredne distributivne transformatore.

- Značajke naprednih distributivnih transformatora sastoje se u tome što minimalno utječu na okoliš i na čovjeka. Uz to, kod takvih transformatora nema potrebe za održavanjem, dok se napon može regulirati u izazovnim okolnostima uslijed većeg broja distribuiranih izvora. - kazala je Peći.

Projekt obuhvaća uspostavu napredne mjerne infrastrukture koja će omogućiti praćenje potrošnje električne energije, aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika, precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži. Na području Elektrojuga Dubrovnik ugrađeno je ukupno 2 170 naprednih brojila.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže na području Elektrojuga Dubrovnik obuhvatila je zamjenu 16 transformatora novim, energetski učinkovitijim, što će doprinijeti smanjenju tehničkih gubitaka.
U sklopu projektne aktivnosti „Automatizacija srednjonaponske mreže“ ugrađuje se 41 daljinski upravljiva rastavna sklopka i 14 daljinski upravljivih sklopnih blokova.

- Provedba ovog 13,6 milijuna kuna vrijednog projekta ima veliki značaj za korisnike naše mreže. Prednosti koje će korisnici mreže, po ostvarenju ovog projekta, moći odmah primijetiti su lako dostupni podaci o potrošnji, daljinsko očitanje potrošnje na mjesečnoj razini, lakše donošenje investicijskih odluka u ugradnju distribuiranih izvora te povećana pouzdanost napajanja. - rekao je direktor Elektrojuga Dubrovnik Zvonimir Mataga.

nm