Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Travanj 2022 19:16

Herit Data, mali projekt od velikog značaja za upravljanje turizmom

Konferencija projekta Herit Data Konferencija projekta Herit Data Foto: Grad Dubrovnik

Herit Data jedan je u nizu manjih projekta od velikog značaja za stratešku provedbu inovacijskog programa „Respect the City”. Ta se inicijativa koja je uključila brojne lokalne dionike pokazala prijeko potrebnom posebice jer se Dubrovnik kao turističko odredište suočavao s trendom nekontroliranog masovnog turizma koji je posljedično utjecao na nezadovoljstvo posjetitelja i kvalitetu života stanovnika. - rekla je zamjenica gardonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić na završnoj konferenciji u sklopu spomenutog projekta koja se održala u Madridu, a na kojoj je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović.

- Svjesni potrebe osnaživanja sustavnog i društveno – odgovornog pristupa u kontekstu rješavanja ključnih pitanja i izazova kroz različite aktivnosti, danas uočavamo pomake i dobre rezultate. No, bitno je nastaviti djelovati promišljeno i odgovorno kako bi ispunili zadane kriterije te u konačnici ostvarili željenu transformaciju razvoja turizma. - istaknula je Tepšić na konferenciji.

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju naglasila važnost ovog projekta i svih aktivnosti koje su održane kazavši kako je Herit Data znatno pridonio u smislu boljeg destinacijskog menadžmenta i održivog turizma u Dubrovniku. Cilj projekta koji se provodi od 2018. jest identificirati inovativna rješenja, uz potporu novih tehnologija u cilju smanjenja negativnih utjecaja turizma na lokalitete kulturne i prirodne baštine.

U okviru finalne konferencije predstavnici DURA-e, koja provodi projekt u Dubrovniku, i partneri prezentirali su rezultate aktivnosti provedenih na lokalnoj razini pa je tako ovom prilikom prikazan novi set indikatora za prikupljanje podataka o turističkim tokovima i platforma za analizu podataka čiji je osnovna svrha pomoći u pravovremenom predviđanju i upravljaju turističkim tokovima. Predstavljena je i izrađena aplikacija za Knežev dvor osmišljena za upravljanje gužvama s elementima proširene stvarnosti. Radi se o aplikaciji usmjerenoj prema upravljanju gužvama na određenoj lokaciji.

Na kraju konferencije potpisan je Memorandum o nastavku suradnje na projektu HERIT DATA, kako bi se u budućnosti razvili alternativni modeli u svrhu odgovornog upravljanja turizmom i kulturnim naslijeđem koristeći naprednu tehnologiju i sofisticirana rješenja.

dm