Subota, 18 Svibanj 2024 13:20

HGK POKRENULA EDUKACIJU ZA VODIČE KAJAKA NA MORU

HGK POKRENULA EDUKACIJU ZA VODIČE KAJAKA NA MORU Foto: HGK

Nakon što je više kajakaša u rujnu prošle godine u dubrovačkom akvatoriju umalo ostalo bez glave, a vjerojatno se sjećate tog slučaja potrage, koji je na svu sreću završio dobro, ove godine posvećuje se veća pozornost njihovoj sigurnosti, iako samo iznajmljivanje kajaka, čini se, još uvijek nije dovoljno pravno regulirano po pitanju odgovornosti iznajmljivača i sigurnosti na moru.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik, odnosno Sektor za turizam HGK, s druge je strane pak, kako bi se takve neželjene situacije što je moguće više prevenirale, pokrenula edukaciju za vodiče kajaka na moru.

- Hrvatska gospodarska komora raznim aktivnostima, edukacijama, radionicama, organizacijom programa usavršavanja, potiče razvoj pustolovnog turizma u Hrvatskoj s fokusom na sigurnosni aspekt. Smatramo da se kajakarenje na moru i ostalim vodenim površinama konkretno treba regulirati, da grupe trebaju biti vođene i to educiranim vodičima koji će se znati ponašati u nepredviđenim situacijama i osigurati sigurnost pustolovnih gostiju. - rekla je predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

Prva praktična radionica započela je u subotu u Dubrovniku u suradnji s udrugom „Morsko kajakarenje Split” i namijenjena je vodičima kajaka na moru prema standardima međunarodno priznatih organizacija za morsko kajakarenje „Euro Paddle Pass” (EPP), „Paddle UK” i „American Canoe Association” (ACA).

- Fokus edukacije je objasniti kompleksnost posla vodiča kajaka na moru u svrhu garancije sigurnosti tijekom ove aktivnosti. Vodiči moraju biti sposobni ljudi koji će voditi grupe po moru ne ugrožavajući svoju sigurnost niti uobičajeni pomorski promet na području kojim veslaju. - kazao je instruktor i predsjednik udruge „Morsko kajakarenje Split” Marko Kovač.

- Morsko kajakarenje se čini vrlo jednostavnom i bezopasnom aktivnošću, ali ljudski faktor je najveća prijetnja spomenutoj aktivnosti, te u kombinaciji s lošim vremenskim uvjetima i zahtjevnim morem može biti pogubno. Upravo zato je bitna edukacija ne samo vodiča, nego svih korisnika kajaka. Preventivno djelovanje je najbolji način izbjegavanja opasnosti na moru. Zato je potrebna edukacija kadra koji se brine za grupe, odnosno edukacija vodiča. - rekao je Kovač.

JPA