Petak, 07 Lipanj 2024 19:08

I OVOG LJETA SPASILAČKA SLUŽBA NA PLAŽAMA UZ POMOĆ GRADA; PREDSEZONA ODLIČNA, U DUBROVNIKU VEĆ OSTVARENO MILIJUN NOĆENJA

Nakon što su se proširili na javne površine i tako smanjili prostor za prolazak pješaka, sedam zakupaca u povjesnoj jezgri na sedam je dana ostalo bez javnih površina. Počelo je uređenje gradski plaža. Spasioci i timovi prve pomoči i ove će sezone biti angažirani na plažama i gradskim ulicama.

PREDSEZONA U DUBROVNIKU – OSTVARENO MILIJUNTO NOĆENJE

Izvrsnom predsezonom Dubrovnik je još jednom pokazao kako se može od Grada negativnog primjera doći do Grada koji bilježi kvalitetan rast u predsezoni čime osigurava dubrovačkom gospodarstvu financijsku stabilnost koja je temelj za dugoročni razvoj održive destinacije.

Nakon izrađene Studije nosivog kapaciteta povijesne jezgre, iz koje je jasno naznačeno kako brojka istovremenih posjetitelja u povijesnoj jezgri ne smije prijeći 11.275 posjetitelja što je razina umjerene tolerancije, jasno je kako različitim alatima upravljanja od Bus web shopa, boljim rasporedom dolaska brodova na kružnim putovanjima te njihovim duljim ostankom u Gradu (ne kraće od 8 sati) brojka posjetitelja u povijesnoj jezgri ni jednom se u izvrsnom svibnju nije popela iznad 9.800.

U svibnju je zabilježen porast noćenja 25 posto u odnosu na svibanj 2023. dok je za razdoblje od 1. siječnja 31. svibnja 2024. zabilježen porast broja noćenja za 21 posto Brojka noćenja nije jedini indikator uspješnosti destinacije. Prodaja digitalne kartice Dubrovnik pass u prvih pet mjeseci zabilježila je promet od ukupno 4.337.780,00 milijuna eura, što predstavlja rast od 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, svibanj 2024. zabilježen je prihod od 2.406.890,00 milijuna eura što bilježi povećanje prodaje za 51 posto u odnosu na 2023. godinu.

OTKAZI UGOVORI O ZAKUPU JAVNIH POVRŠINA

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izrekao je sedam otkaza ugovora o zakupu javnih površina na razdoblje od sedam dana. Tri otkaza odnose se na ugostiteljske objekte, dok se četiri odnose na protupravno postavljanje reklamnih panoa i prodaju karata na javnim površinama.

Otkazi ugovora izjavljeni su ugostiteljskom obrtu Sebastian za istoimeni objekt na Prijekome, društvu Stabulum d.o.o. za objekt „Lajk“, također na Prijekome te ugostiteljskom obrtu „The Best“ za pizzeriju „Gajeta“ u Žudioskoj ulici.

Sankcionirani zakupci proširili su zakupljene javne površine i tako smanjili slobodan pješački prolaz dijelom ulice. Time su počinili prekršaje iz članka 36. Odluke o zakupu javnih površina Grada Dubrovnika.

Za postavljanje info pulta za reklamiranje i prodaju karata na javnoj površini, bez potrebnog rješenja nadležnog upravnog odjela, otkazi ugovora uručeni su i obrtu „Tirena“, kao i tvrtkama „Klik holidays d.o.o.“, „Silva j.d.o.o.“ te „Mala Mara d.o.o.“

Zakupci su dužni prestati se koristiti javnim površinama koje su predmet ugovora o zakupu i ukloniti sve stolove i stolice s javne površine. Ponovno zaključenje ugovora mogu zatražiti nakon otklanjanja okolnosti koje su dovele do otkaza ugovora, ali ne prije protoka roka od sedam dana.

Sukladno najavama gradonačelnika Frankovića, koje je ponovio i na pripremnom sastanku s ugostiteljima u ožujku, komunalno redarstvo će osim nadzora razine buke provoditi pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanja zakupaca ugovora o zakupu javne površine.

UREĐUJU SE PLAŽE I KUPALIŠTA

U tijeku je uređenje plaža i javnih kupališta na području Grada Dubrovnika, putem nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

Na 32 plaže i kupališta na području grada koje nisu pod koncesijama, u sklopu radova pripreme za sezonu kupanja, postavljaju se i psihološke brane. Postavlja ih ugovorni izvršitelj usluge koja uključuje održavanje i skidanje psiholoških brana te redoviti pregled njihovog stanja.

Popravljaju se i manja oštećenja, plaže se čiste, ravnaju i po potrebi dohranjuju žalima. Postavlja se plažna oprema, odnosno skalice, tuševi i kabine za presvlačenje. Po potrebi se saniraju i pituraju ograde na plažama i pristupu moru. Na traženje građana, u tijeku je popravak sanitarnog čvora na plaži Šulić koji će uskoro opet biti u funkciji. Uslijedit će i popravak rive u Pilama te manjeg zida na kupalištu Belvedere.

plaze tjedni 070624 min

Lifteri za osobe s invaliditetom postavljeni su na šest dubrovačkih plaža: Mandrač u Soltudu, Copacabana, Zaton Veliki, plaža kod vatrogasnog doma u Zatonu, plaža u Donjem Čelu na Koločepu te plaža u Suđurđu na Šipanu. Na traženje sugrađana, ove godine su dizala postavljena ranije, a u prošloj godini produljen je njihov rad dok god su vremenske prilike to dozvoljavale.

Ukupna proračunska sredstva koja su za ove programe rezervirana u 2024. godini uključuju 305.993,44 eura s PDV-om za redovito održavanje javnih kupališta koja nisu pod gospodarskom koncesijom te 11.950 eura za postavljanje, uklanjanje i održavanje psiholoških brana u moru.

SPASIOCI I TIMOVI PRVE POMOĆI I OVO LJETO NA PLAŽAMA I ULICAMA

Grad Dubrovnik i ove godine financira projekt ''Crveni križ u Gradu'', odnosno djelovanje Spasilačke službe na dubrovačkim plažama te timova Prve pomoći Crvenog križa na nekoliko punktova, za što je u gradskom proračunu osigurano 77.000,00 eura. Ugovor o dodjeli financijskih sredstava potpisali su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Marko Grgurević.

Upravo je u tijeku obuka nove generacije spasioca, koji će od 21. lipnja biti prisutni na gradskim plažama Mandrač, Danče, Štikovica i Bellevuee. Spasioci koji rade na našim plažama prošli su tečaj za spasioce na otvorenim vodama kojeg provodi Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, koji uz ostalo obuhvaća osnovni i napredni tečaj iz pružanja prve pomoći.

tjednick070624 min

Timovi prve pomoći Crvenog križa ove će godine ponovno biti prisutni na najposjećenijim lokacijama u gradu i to na dva punkta na Stradunu, dva na zidinama i dva na Lokrumu. Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja suradnja Grada i gradskog društva Crvenog križa s ciljem sigurnog boravka u našem gradu.

Članovi Kluba mladih i Spasilačkog kluba „Neptun“ Dubrovačkog Crvenog križa interveniraju i pomažu sugrađanima i posjetiteljima Grada koji im se požale vezano za probleme toplinske slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća, posjekotina, prijeloma, uboda insekata i sl. Obučeni u uniforme s vidljivom oznakom Crvenog križa, osim pružanja prve pomoći članovi Kluba mladih često daju i informacije o Gradu, a svim posjetiteljima pružaju dodatan osjećaj sigurnosti i brige za njihovo zdravstveno stanje.
Preko učeničkih i studentskih ugovora dubrovačka mladost odradila je veliki dio posla. U četiri mjeseca 35 članova imali su sveukupno 1.308 intervencija.
Projekt „Crveni križ u Gradu“ ulazi tako u desetu godinu provedbe. Osim financijske podrške Grada Dubrovnika provodi se zahvaljujući i potporama Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Javne ustanove Rezervat Lokrum, Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

ZA OZELJENJAVANJE GRADA BESPOVRATNIH 553 000 EURA

Gradu Dubrovniku dodijeljeni su ugovori za sufinanciranje dva projekta ozelenjivanja na užem području grada. U Zagrebu ih je preuzeo pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, a dodijelili su ih potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Projekti su prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

Riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvorednom sadnjom uz rub ulice. Ovim projektom povezat će se Ulica Kralja Tomislava, u kojoj je već predviđena sadnja novog i Ulica Iva Vojnovića, oplemenjena drvoredom s novoplaniranim obuhvatom sadnje stabala. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500,00 eura, što je 80 posto ukupnog iznosa.

Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvorednom sadnjom uz postojeću skalinadu ulicom Uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Projektom se predviđa uređenje i ozelenjivanje vidikovca unutar obuhvata na način da se poploča kamenom i postavi pilo s pitkom vodom kako bi se stvorio prostor za sklonište posjetitelja od toplinskih valova. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500,00 eura, odnosno 80% ukupnog iznosa.

Nastavak je ovo projektnih ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Uz nedavno predstavljene projekte sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već je uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama.

STIGLA NOVA VOZILA ZA OPSKRBU POVIJESNE JEZGRE

Četiri nova elektrovučna vozila nabavljena su za potrebe opskrbe povijesne jezgre, a uručenju su na pretovarnoj zoni na Pločama nazočili i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktorica Sanitata Dubrovnik Klaudija Barčot.
 
Vozila francuskog proizvođača Goupil vrijedna su ukupno 297.722 eura s PDV-om, odnosno 74.430 eura po vozilu. Sanitat Dubrovnik tako od danas raspolaže sa šest kvalitetnih vozila prilagođenih prometovanju povijesnom jezgrom čime je razina komunalne usluge dostave gospodarstvenicima i građanima podignuta na veću razinu.

sanitat vozila tjedni 070624 min

- Siguran sam da će ova razina usluge rasti i u nadolazećim godinama, posebno sa specijaliziranim vozilima. Prvenstveno mislim na ona vozila koja će omogućiti prijevoz zamrznute hrane od Ploča do samog objekta. - rekao je gradonačelnik Franković.
Najavio je i trajno rješenje problematike pretovarne zone u drugoj fazi projekta, ugradnjom cjelokupne zone ispod platoa i u podzidima postojećeg parka, čime će se sadašnji prostor zone pretvoriti u trg dostupan javnosti.

Moderna vozila tehnički su potpuno opremljena, duljine 3675 mm, širine 1305 mm, širine kabine 1200 mm te ukupne nosivosti 2100 kilograma. Po riječima dobavljača, komercijalnog predstavnika tvrtke Eol-ekos Stipe Tokića, trajanje baterije je otprilike 48 sati.

Grad Dubrovnik