Petak, 12 Studeni 2021 14:30

I privatni poslodavci mogu uvesti obavezne COVID potvrde, čak je i preporuka

Piše:
Davor Božinović Davor Božinović Foto: dpp/arhiva

Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović dao je preporuku poslodavcima u privatnom sektoru da za svoje zaposlenike uvedu COVID potvrde ili testiranje na COVID.

- Dana je preporuka poslodavcima na čije zaposlenike se odluka ne odnosi da sami uvedu mjeru obveznog testiranja svojih zaposlenika i drugih osoba koje dolaze u njihove poslovne prostore. Iako će to za poslodavce predstavljati određeni trošak, zdravlje, sigurnost i reputacija nemaju cijenu.- rekao je Božinović.

Naime, COVID potvrde od utorka će biti obavezne za sve državne i javne službe, kako za zaposlene, tako i za građane koji u te institucije dolaze.

Božinović je pojasnio kako će već od utorka sve to funkcionirati, odnosno što će biti sa zaposlenima u državnom i javnom sektoru koji u utorak odbiju pokazati COVID potvrdu ili se dan prije odbiju testirati.

- Oni koji odbiju predočiti COVID potvrdu ili drugi dokaz, ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama u kojima zaposlenici obavljaju svoje poslove. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave. - rekao je Božinović.

- Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije. - rekao je Božinović.

Ova odluka se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO -a dolaze podići svoju COVID potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020