Petak, 23 Srpanj 2021 11:05

I sad, kad najbolje „rade”, bukve se obilato love samo s primjerenim priborom

Piše:

U najtoplijem dijelu godine malo je riba koje se dobro love kao bukva, sve brojnija, inače jedna od najbrojnijih jadranskih riba. Unatoč tome, mnogi koji je ciljano love, umjesto najtežeg dozvoljenog dnevnog od pet kilograma tijekom dva, tri sata lova, kao što rade najvještiji, jedva tijekom dana ostvare ulov od nekoliko primjeraka. Razloga neuspjeha je više, a sve ih je lako izbjeći.

Prvo i osnovno, kako bi se što više smanjio „prazan hod“, potrebno je loviti priborom kojeg neće trebati svako malo mijenjati jer su mu priveze poviše udica bukve svojim sitnim zubima oštetile ili čak pregrizle. To je moguće na dva načina. Prvi je da se u dužini od 2 do 3, čak i 5 cm poviše udice privez, pjok podupla, veže i usuče. Druga mogućnost je da se poviše udice veže komad debljeg, najlona promjera 0,21- 0,23 mm, dok je ostatak priveza od najlona debljine 0,15 do 0,18 mm. Izrada cijelog priveza od debljeg najlona nije dobro rješenje jer bukva dobro vidi i izbjegava napadati mamac na njemu, čak i kad u jatu bjesomučno napada sve što joj se čini probavljivim.

Bitan razlog lošeg ulova jesu i male dimenzije dijelova završnjaka, sistema. Naime, završnjak, obvezno tipa „patenoster“ , očenaš treba biti što duži, od 2 do 4 metra. Njegova tri priveza, pjoka, primule dužine 40 do 60 cm, moraju međusobno biti razmaknuti barem 10 cm više nego što je dužina priveza. Predvez, osnova završnjaka ne treba biti deblja od 0,20 do 0,23 mm.

S toliko dugačim završnjakom nije lako loviti bez štapa s rolom. Najbolji je onaj dužine barem 4 m s osjetljivim vrhom koji reagira i na najmanji ugriz. Takav štap vještim ribolovcima omogućava i upotrebu tanjih struna, za predvez od 0,18 do 0,20 mm, čak i 0,14 do 0,18 mm za dnevni ribolov, osobito po suncu, mirnom i bistrom moru, a za priveze od 0,10 do 0,12 mm. Važno je da štap može biti opterećen olovnicom težine 30 do 60 grama.

F22781Bukva230721

Iako jede sve, bukvu je najbolje loviti s tri vrste mamaca - sarđelom, olignjem i mušulom. Ribolov je najbolje početi sa sarđelom jer ona jakikm mirisom najbrže privuče ribe. Kad bukve dobro rade i istovremeno se lovi po više njih odjednom, najbolje je koristiti filete lignje, koji su najžilaviji. S mušulom se love veći komadi, ali nešto sporijim tempom i s više mamčenja jer mekana školjka lako spada s udice, a nije je lako ni nadjenuti na udicu dugog vrata.

Loviti treba tako da se pribor spusti na dno pa podigne toliko da donja udica bude oko metar poviše njega. Čak i najgladnija bukva najčešće malo kruži oko mamca prije nego se zaleti i uzme ga. No, ne guta ga odmah svaki put. Ako ga proguta to se na priboru osjeti kao udarac i tada treba dati kratku i odlučnu kontru. Kad, pak, uzme ješku i zaplovi s njom dok je lagano guta, ne treba davati kontru nego popuštati do momenta kad će je progutati. Iskusni ribolovci to osjete, a oni drugima je bolje da sačekaju da se riba sama zakači. Tijekom izvlačenja će se odupirati jednakom žestinom kojom napadaju mamac, ali im ne treba popuštati, osim kad su u pitanju krupnije.

Najbolje vrijeme za lov bukava je suton i noć s mjesečinom, ali se odlični rezultati postiži u danju kad je sunce zaklonjeno oblacima.

Bukva ima vrlo dugi probavni trakt u kome su bakterije koje vrlo brzo razgrađuju njegov sadržaj. Zbog toga se trbuh bukve u kratkom roku po izvlačenju iz mora napuše, a meso zagađuje. Osim toga, odmah po izvlačenju iz mora, osobito po skidanju s udice bukva intenzivno prazni sadržaj crijeva pa ako se tijekom lova skladišti s ostalom ribom koja se lovi s bukvom može i nju zagaditi. Zato je neophodno ulovljenu bukvu što prije očistiti ili barem oprati.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020