Petak, 29 Prosinac 2023 18:16

I ZIMI SE MOŽE ULOVITI BAREM ZA KREPKU JUHU

Za većinu jadranskih rekreativnih ribolovaca, ako ne love lignje, nova udičarska sezona počet će najranije sredinom proljeća. Što zbog hladnoće, što zbog toga jer, tvrde oni, tijekom zime se na moru nema što loviti, posebice neposredno uz obalu. Međutim, istinski poznavatelji mora i riba znaju da se i u najhladnijem dijelu godine i u priobalju udicom mogu loviti brojne ribe. Osobito u siječnju, dok temperature mora u plićaku još nisu dosegnule naniže godišnje vrijednosti.

Smudut (brancin) je najcjenjenija riba koja se tijekom zime dobro lovi uz obalu, a gruj (ugor) i murina najkrupnije. No, njih treba dugo čekati, za razliku od ostalih euritmnih stanarica, riba koje dobro podnose niske temperature i ne napuštaju svoja priobalna staništa. Među njima su neusporedivo najbrojnije bodeljke, usnače i glavoči, relativno sitne i ne osobito cijenjene ribe, kako sa sportskog trako i gurmanskog stajališta. Međutim, te se ribe lako, u svim vremenskim uvjetima i u svako doba dana mogu loviti, a od njih se sprema najbolja „bouillabaisse“ („bujabez“) riblja juha, danas „zvijezda“ i najpoznatijih svjetskih restorana.

Ribolov za juhu najbolje je obavljati tamo gdje je najviše škrpuna, pauka, kneza, lumbraka, glamaca i ostalih bodeljki, usnača te glavoča - na svim kamenitim obalama, školjerama, kako prirodnim tako i umjetnim. Ipak, treba pažljivo birati, osobito mjesto s kojeg se lovi jer boravak u nepovoljnim uvjetima na neravnom terenu može biti težak, čak i opasan. Poželjno je izbjegavati područja sa strmim padinama te ona koja se nalaze previsoko iznad mora, s kojih se ulov teško može prihvatiti i mrežnom prihvatnicom. Najbolje je odabrati što veći stjenoviti plato koji je prilično ravan i ne previsok u odnosu na površinu mora. Na takvom mjestu je najugodnije, ali i najlakše na najbolji način rasporediti opremu. Naša obala Jadrana je najvećim dijelom kameniti pa je dobro mjesto za ribolov lako naći blizu, čak i unutar naselja.

Na školjerama se može loviti svim tehnikama, ali je najučinkovitiji, neselektivni lov riba za juhe najbolje obavljati ometcem. Takav ribolov ne zahtjeva puno opreme i znanja, a vrlo je dinamičan i produktivan pa zahtijeva stalnu pažnju jer napadi na mamac brzo slijede jedan za drugim.

S obzirom da su ulovi česti, dovoljno je jedna oprema koju se mora stalno držati u rukama kako bi se bolje uočili napadi na mamce i pravovremeno reagiralo. No, dobro je i nimalo teško loviti s dva pribora. Kada se lovi sa štapovima, dobrodošao je i oslonac za njih.

Završnjak za lov na školjerama može se kompletirati na brojne načine, no neselektivni lov najbolje je obavljati sistemom tipa „paternoster“, očenaš, s tri udice. Vrlo lako ga je izraditi jer je priveze, pjoke, dovoljno direktno vezati na predvez, osnovu završnjaka. Vezivanje je najbolje obaviti kirurškim čvorom jer on osigurava da privez stoji „uz dlaku“, odnosno drži udicu dalje od predveza i tako smanjuje mogućnost petljanja pribora.

Odabir mamca za lov po školjerama nije težak jer ribe koje na njima obitavaju nisu probirljive. Zbog nazočnosti brojnih sitnih i nasrtljivih riba koje brzo oštećuju mamce prednost treba dati žilavijim mamcima ili mekane „armirati“ elastičnom niti. Odlično rješenje je pileće meso, a kad se koriste crvi treba ih nadijevati pomoću igle, jer rukom se ne mogu dovoljno podignuti na strunu, zbog čega ribe lakše ogole udicu pa mamce treba češće mijenjati.

Svaštarski ribolov po školjeri od udičara ne zahtjeva osobiti vještinu i lukavstvo. Pribor treba odbaciti pa lagano zategnuti osnovnu strunu. Ako su u blizini, ribe će bez oklijevanja priči i posegnuti za mamcem. Njega treba svako malo provjeravati jer ga brojne sitne ribe veoma i brzo oštećuju, a takav kao i slabo prezentiran mamac neće zanimati krupnije ribe. Kada se osjete lagani udarci, preporučljivo je pričekati izraženije povlačenje prije nego što se lagano kontrira. Prenasilna kontra mogla bi uzrokovati gubitak ulova jer većina riba koje se love na školjeri imaju tanke usne.

Nakon uspješne kontre ne treba žuriti s izvlačenjem. Preporučljivo je malo pričekati da i druge ribe dođu i zagrizu jer boreći se ulov privlači pozornost ostalih nazočnih riba i povećava njihovu agresivnost. Tako je moguće jednostavno realizirati duple, čak i trostruke ulove.

Mamce treba odbacivati na što više različitih područja – i po širini i na različite udaljenosti. Mijenjanje mjesta ribolova – makar i za samo nekoliko metara – jedna je od tajni ove tehnike. Ribe za juhu mogu se naći na kamenu, u procijepima, uz samu obale, na njenom prijelazu u položito dno, u polju posidonije... Stalni ribolov na istom mjestu sigurno vodi neuspjehu.

Veći dio ulova činit će nedorasle i sitne ribe. Takve, čak i one koje krvare, treba što brže vračati u more. Većina će ih se oporaviti i narasti te uskoro mrijestiti što će dovesti do obogaćenja ribolovne zone, ne samo njima nego i krupnijim grabljivicama kojima su one hrana.