Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 25 Studeni 2020 13:32

Ima li ova osoba imalo srama? Maska joj baš pristaje

Ima li ova osoba imalo srama? Maska joj baš pristaje Foto: Grad Dubrovnik

Još otkad ga je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić osmislio, održavanje Dubrovačkog zimskog festivala iz godine u godinu pratile su kritike od strane onih kojima se taj festival ne sviđa, jer, navodno, nije u duhu s dubrovačkom tradicijom okititi Grad malo više nego inače, postaviti kućice na Stradunu, organizirati koncerte i događanja i pustiti da se narod oko tih kućica okuplja i zabavlja.

Piše: Nikolina Metković

Ipak, glasna manjina nije uspjela svih ovih godina nadjačati tihu većinu taj je festival u Gradu, koji je iako okićen ipak do DZF-a bio prazan u najljepše doba godine i dugo godina zapravo izgledao sablasno, vrlo brzo srastao s narodom. No, povici nisu prestajali, a oni koji su s gnušanjem i gađenjem gledali na taj festival i dan danas, kad se promatraju s vremenskim odmakom, djeluju smiješni.

Većina njih koji su se o festivalu izjašnjavali negativno i danas se drže po strani, ali ne i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Ona se naime posljednjih godina bavi organizacijom Dubrovačkog zimskog festivala. Kad se sjetimo što je o festivalu govorila prije nekoliko godina i što čini danas, ne možemo se ne zapitati ima li ta osoba srama ili je jedini problem tog festivala bio što ga je osmislio Andro Vlahušić, jer gradonačelnik se u međuvremenu promijenio, ali je festival ostao isti.

Sram nije jači pojam Jelki Tepšić, ali joj zato laganje nije strano, naime riječ je o osobi koja je za Dubrovnikpres.hr rekla kako je njena kandidatura za zamjenicu gradonačelnika samo priča, a onda se kandidirala i danas je zamjenica gradonačelnika.

„Čini se kao da im je pred očima stalno kaleidoskop kućica, svijetlećih perverzija još koječega... pa ne vide, ne čuju, ne mirišu ono što i mi i gosti”, napisala je Jelka Tepšić u postu na društvenim mrežama prije četiri godine, odnosno u srpnju 2016. netom što je Dubrovački festival predstavljen jer Vlahušić je uveo tradiciju predstavljanja festivala u ljetnim mjesecima.

„Ono što Grad čini izuzetnim, što njegovu ljepotu dodatno ističe, su dekoracije kojima će Grad i ove godine obilovati. Više od 30 drva različitih veličina bit će postavljeno na ulicama, a dio tih drvca poklonit ćemo ugostiteljima da urede svoje tarace. Više od tisuću rasvjetnih elemenata će zasjati u različitim dijelovima Grada”, kazala je pak jučer na konferenciji za novinare ista ta Jelka Tepšić.

Dakle, četiri godine poslije nešto je promijenila izričaj pa je „svjetleće perverzije” zapravo nazvala pravim imenom, „rasvjetnim elementima koji će zasjati u različitim dijelovima Grada”.

Je li to Jelka Tepšić u protekle četiri godina prošla neko ispiranje mozga, je li joj možda pamćenje izbrisano kakvim elektrošokovima, možda ima amneziju, možda je u pitanju sinkopa?! Da nije možda poput Dickensonova Scroogea doživjela prosvjetljenje?!

Ne, nije ništa od toga već su se u međuvremenu samo promijenile okolnosti. Naime, nije Jelka Tepšić više zaposlenica Turističke zajednice, ona je u posljednje četiri godine zamjenica gradonačelnika i kao takva mora slušati gradonačelnika i provoditi njegove politike čak i kad joj se ne sviđaju, drugim riječima mora pognuti glavu i saviti kralježnicu.

No, mora li baš? Pa onaj tko je ne savija u životu, teško da će je saviti i u politici pa čak i kad je ona prizemna i odnosi se na organiziranje nekog zapravo trivijalnog događaja poput Zimskog festivala.

Možda se Jelki Tepšić sviđa ovakav COVID festival bez kućica sa „svjetlećim perverzijama”, ali bez „miomirisa”. Doduše gostiju ove godine neće biti, ali će zato Stradun odisati svježinom, osim ako kakav nalet južine ne nanese „aromatične mirise” iz kanalizacijskog podzemlja, one mirise koji za nosnice ipak štipaju jače negoli mirisi ulja iz kućica.

Inače bi se u vjerskom duhu Božić trebao slaviti puno skromnije, u krugu obitelji, daleko od kućica, „pjančenja i bančenja”. Ipak, kako se narod voli zabaviti pa i opustiti, božićni se festivali već dugi niz godina organiziraju diljem svijeta. Božić je i vrijeme kad se puno troši pa zato sve i bliješti i „šljašti”, da se ljude potakne da troše. I sav taj kič ljudima inače ne smeta, zapravo probudi u njima one djetinje nagone, nekako ih barem na tih par dana učini boljima.

Božićni festival primjerice se u Beču organizira unazad 50 godina. Možda bi se Jelki Tepšić više svidio taj bečki, jer ipak je bečki, nema veze što se tijekom njegova održavanja piva i kuhamo vino toče u hektolitrima. Možda njoj ipak najviše odgovara onaj sablazno prazni Stradun kakav smo imali u vrijeme Božića prije desetak godina, a koji je izgledao baš kao da ga je ukrao Grinch, samo ne smije kazat. Maska koju ovih dana zbog kornavirusa nosi, Jelki Tepšić baš pristaje.