Srijeda, 27 Rujan 2023 19:27

IMA LI U DUBROVNIKU SLUČAJEVA HRIPAVCA? EVO ŠTO GOVORI RAVNATELJ BOLNICE

Ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić Foto: dpp

U dubrovačkoj Općoj bolnici nema hospitaliziranih pacijenata koji su oboljeli od hripavca, kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, ali istaknuo je kako je od srpnja do rujna bilo najmanje deset slučajeva hripavca, mahom kod djece.

- Na pedijatriji, pulmologiji i infektologiji nemamo hospitaliziranih pacijenata, a od srpnja do rujna bilo je najmanje deset slučajeva hripavca.
Uglavnom se radilo o djeci i jednom roditelju. - kazao je Bekić.

- Hripavac je inače zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i ona je u kalendaru cijepljenja, radi se od DI-TE-PER cjepivu. Doduše, to cjepivo ne štiti cijeli život i ne štiti u potpunosti, ali značajno reducira potencijalni broj zaraženih. U nekim zemljama se provodi i docjepljivanje u adolescentskoj dobi. - rekao je Bekić te pojasnio koji su osnovni simptomi hripavca.

- Bolest karakterizira paroksizmalni kašalj, dakle, napadaji kašlja, koji znaju biti učestali, osobito noću. Može se zadržati šest mjeseci, a može se razviti i upala pluća koja se liječi antibiotikom. - rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc.dr.sc Marijo Bekić.