Četvrtak, 06 Lipanj 2024 16:44

ISPRAĆAJ VELIKE HUMANITARKE, I DELEGACIJA GRADA U BAD HOMBURGU

ISPRAĆAJ VELIKE HUMANITARKE, I DELEGACIJA GRADA U BAD HOMBURGU Foto: Grad Dubrovnik

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prisustvovao je danas komemoraciji i ispraćaju humanitarke Olge Stoss u njemačkom gradu prijatelju Bad Homburgu. Gospođa Olga Stoss, Hrvatica s njemačkom adresom, osnivačica udruge KROATIENHILFE koja je za vrijeme Domovinskog rata slala humanitarnu pomoć od Vukovara do Dubrovnika, ujedno je bila inicijatorica i najvažnija spona u povezivanju gradova prijatelja Dubrovnika i Bad Homburga.

Grad Bad Homburg, čija je bila i počasna građanka, organizirao je današnju komemoraciju u crkvi St. Marien, u kojoj prigodi se, uz gradonačelnika Alexandera Hetjesa, obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

- Danas ovdje ispraćamo humanitarku, dobročiniteljicu, osobu koja je u svom životu učinila toliko dobroga da će je teško bilo tko od nas u tome dostići, osobu koja je spojila naša dva grada. Tako je jedna od najplodonosnijih i najuspješnijih međunarodnih suradnji Dubrovnika pokrenuta upravo upornošću Olge Stoss. U nadolazećim godinama, ispletena je čvrsta mreža dubrovačko - badhomburške suradnje na svim razinama društva. - kazao je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i njezinu veliku ulogu u organizaciji brojne humanitarne pomoći, ne samo za Dubrovnik nego i za ostala ratom pogođena područja Hrvatske te u poslijeratnom razdoblju kada je trebalo obnoviti razrušeni Dubrovnik. Najponosnija je bila na projekt obnove dječjeg doma Maslina, a od velikog su značaja bile i brojne donacije Dubrovačkim vatrogascima.

- Hrabra, neumorna i pedantna - to je bila gospođa Olga, sinonim prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika. Adio draga Olga i neizmjerno Vam hvala u ime Grada Dubrovnika. - rekao je također gradonačelnik Franković.

Uz gradonačelnika Frankovića komemoraciji su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, Pročelnica UO za poslove gradonačelnika Ivana Brnin te Nikola Pavlović, počasni građanin grada Bad Homburga.

JPA