Nedjelja, 12 Studeni 2017 13:55

Mato Franković na rođendanu HDZ-a o "suočavanju s velikim razmjerima korupcije u komunalnim društvima"

Piše:

Rekao sam prije godinu dana na istom mjestu da vas posljednji put pozdravljam kao predsjednik Gradskog vijeća, a da ću iduće godine podnijeti račune za sve što smo napravili, sad naš uspjeh na izborima možemo smatrati povijesnim, rekao je predsjednik gradske organizacije HDZ-a Dubrovnik Mato Franković na HDZ-ovom skupu u "Arsenalu", na kojem je dubrovački ogranak ove stranke proslavila svoj 28. rođendan.

- Sad imamo gradonačelnika, dvije zamjenice su iz naših redova, HDZ-ov je predsjednik Gradskog vijeća. No, ništa od ovoga nije uspjeh pojedinca, svi uspjesi su uspjesi tima koji je brojio 300 članova i volontera koji su radili šest mjeseci na tome. Cilj smo ostvarili, sad je vrijeme za ispunjenje svega. - rekao je Franković.

- Nakon što smo preuzeli odgovornost za Grad, preuzeli smo odgovornost za sva komunalna društva, suočili se s brojnim problemima, od potpuno nefunkcionalne gradske uprave do brojnih problema u komunalnim društvima koji dosežu u pojedinim segmentima velike razmjere korupcije. No, to nam ne smije biti alibi, već samo poticaj za rješavanje svih problema koji godinama nisu rješavani. Tu je pitanje vodoopskrbe, kanalizacije, nepostojanje pedagoških standarda u predškolskim ustanovama kao i činjenica da naše škole nemaju uveden sustav jednosmjenske nastave. Ne zanosimo se idejama kako smo preuzeli funkcije, nego smo svjesni odgovornosti koju smo preuzeli u ovom mandatu. Odgovorno ćemo služiti Gradu i građanima, borit ćemo se s problemima i vuči poteze koji neće biti uvijek politički popularni, ali na nama nije da se svidimo svima nego je na nama odgovornost da uvedemo red i za četiri godine podnesemo račun za sve što smo napravili. - dodao je Franković.

Kazao je kako može reći da će 2018. godine biti godina investicija, preciziravši "kako takav investicijski zamah Grad nije vidio".

- Nadogradit ćemo Palčicu u iznosu od 18 milijuna kuna, tu je i rekonstrukcija Područne škole Montovjerna u iznosu od 35 milijuna kuna, projekt spajanja mosta dr. Franja Tuđmana s Pobrežjem prestat će biti san jer krećemo u 24 milijuna kuna težak projekt otkupa zemljišta i izgradnju ceste.Tu je i dom umirovljenika u Gružu, koji je u postupku realizacije. Projekt koji smo naslijedili bio je manjkav, sve skupa iznosit će 22 milijuna kuna. Dobili smo građevinsku dozvolu za kanalizacijski sustav Orašca i Mokošice i nadamo se započeti s tim radovima od 24 milijuna kuna. Do početka sezone sanirat ćemo kanalizacijsku mrežu na Stradunu, pri kraju smo s ishođenjem građevinske dozvole za kanalizacijsku mrežu na Šipanu i projekt će početi krajem 2018. godine. - objasnio je gradonačelnik.

- Grad nije toliko bogat da ne bi tražio sredstva iz EU fondova pa je u postupku realizacija projekta obnove tri lađe Lazareta za što smo dobili sredstva, kao i energetska obnova OŠ Lapad, a u postupku kandidiranja za energetsku obnovu su još dvije škole i dva vrtića. U odnosu s udrugama, možemo se i moramo pohvaliti s dobrim odnosom s Društvom prijatelja dubrovačke starine koji su preuzeli obvezu u financiranju dovršetka zgrade arhiva, investicija je to od 14 milijuna kuna. Mogu reći da je okončana osmogodišnja agonija djelovanja Zaklade Blaga djela, koja je počela funkcionirati s Upravnim vijećem i ravnateljem. Lijepo je biti sanjar, ali sanjati i ne realizirati je kao da ništa niste napravili. Zato smo mi realizirali i vilu Čingrija, koja ide u gradsko vlasništvo. Ugovor za kupnju će biti do kraja godine. Pred nama je puno izazova koje jedan čovjek nije u mogućnosti sam riješiti. Snaga je u timu, a ne u pojedincu. Čestitam vam 28. obljetnicu osnutka Gradske organizacije HDZ-a Dubrovnik. - zaključio je Franković.

Govorio je na skupu i župan Nikola Dobroslavić, on je rekao kako ne želi umanjivati druge, ali da je "HDZ najzaslužniji za demokraciju u Hrvatskoj, za hrvatsku državu i samostalnost".

- Zahvalni smo prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu na svemu što je učinio od početka države do danas kad smo u EU i NATO-u. Čestitam GO HDZ-a Dubrovnik na odličnom rezultatu i pobjedi na izborima. Gradonačelnik je izvršio obećanje koje je dao prije godinu dana, to je velika pobjeda i početak jednog novog odnosa prema Gradu nakon osam godina ne brige i izrugivanja s Gradom Dubrovnikom. Dobro ste počeli mandat, bit će izazova do kraja mandata, ali sam uvjeren da ćete vi, a i mi zajedno s vama, naći prave odgovore i odgovorno odraditi mandat. I osigurati idući mandat kod sugrađana i birača. - kazao je Dobroslavić.

MInistrica kulture RH Nina Obuljen dotaknula se Frankovićevih riječi o odlukama koje neće biti popularne, dodajući kako su tako krenuli i u Vladi, naznačivši kako je "Vladu dočekalo sve što ju je moglo dočekati zbog neodgovornih odluka prethodnika" Naglasila je kako je u politici cilj nagnati građane da vjeruju u moral, pojasnivši kako i kroz današnje riječi Frankovića je "jasno da je to ono što nas sve povezuje".

Predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Branko Bačić čestitao je dubrovačkim HDZ-ovcima obljetnicu osnutka, najviše govorivši o državnoj politici, podvukavši kako je HDZ uvijek bio jak kad se držao politike Franja Tuđmana, a to je ona, kazao je, "desnog centra jer ne treba smatrati da desnije od nas treba biti samo zid". Zaključio je kako je "HDZ najsnažnija politička obitelj u Hrvatskoj koji je omogućio da se ostvare nacionalni ciljevi".

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019