Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 13:51

Zlatnoj mladeži HDZ-a zapošljavanje kao poklon za Božić

Piše:

Grad Dubrovnik naveliko zapošljava. Traži se tu dvadesetak radnih mjesta, od viših stručnih suradnika do kafe kuharice. Iako bi svako novo radno mjesto trebalo biti tračak nade u crnom i tmastom hrvatskom tunelu, u ovom konkretnom slučaju, zapošljavanja u Gradu nisu ništa drugo nego tek stranačka uhljebljavanja, zadovoljavanja mnogih gladnih usta od 300, kako je na jučerašnjem stranačkom skupu kazao gradonačelnik Mato Franković, "volontera koji su pomagali HDZ-ovu kampanju".

Dakle, raspisani su natječaji za četiri radna mjesta uz projekt obnove Lazareta o čemu je Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE. Iako se tu nominalno radi o zadovoljavanju forme privlačenja novca EU fondova, nejasno je kojeg će vraga u Lazaretima npr. raditi nekakav viši stručni suradnik za promidžbu Lazareta. No, osim tih Lazareta, koji se eto mogu opravdati strogim EU propisima, Grad traži i cijeli niz novih zaposlenika u UO za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju. Raspisan je tako natječaj za savjetnika za pravne poslove, kao i savjetnika za planiranje proračuna te čak dvoje stručnih suradnika za EU fondove.

UO za izgradnju i upravljanje projektima također zapošljava. Tu se traži savjetnik, viši savjetnik te viši stručni suradnik radi obavljanja vježbeničkog staža. Pak, u UO za promet traži se savjetnik za pravne poslove, a u UO za imovinsko-pravne poslove viši stručni suradnik. Odsjek za informatiku dobit će jednog višeg stučnog suradnika te višeg savjetnika za održavanje informatičke opreme. A tu su i natječaji za prometne redare te već spomenutu kafe kuharicu.

No, brojna mjesta su izgleda već popunjena, a raspisivanje natječaja samo formalnost. Kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr, Petar Kotlar, recimo, trebao bi ići za višeg stučnog suradnika u Odsjeku za informatiku. Radi se o mladiću koji je studirao na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, a koji nedvojbeno ima potrebno znanje. No, radi se ujedno o HDZ-ovcu, članu Mladeži ove stranke. Bi li on mogao doći na takvu poziciju da nije u HDZ-u? Postoji tu i intencija da on za mjestu voditelja Odsjeka zamijeni i Balda Franića koji bi trebao u mirovinu.

Kao pripravnica u istom Odsjeku zaposlena je Monika Soldo, još jedna mlada HDZ-ovka, koja je kao informatičar radila u Hotelima Maestral. Inače, Soldo je poznatija i po Facebook prijetnji novinarima portala Dubrovački dnevnik, kojima je nakon prijevremenih lokalnih izbora 2015. godine poručila da će seliti iz Grada kad HDZ dođe na vlast. Valjda iz njenog grada. Novinari nisu iselili iz Grada, no novo vrijeme njoj eto donijelo je boljitak.

Još po preuzimanju dužnosti Franković je Romanu Malohodžić zaposlio kao nekakvu glasnogovornicu protokola. Radi se o članici HDZ-a te njegovoj bivšoj tajnici u ACI-u. Za nju natječaj već je bio raspisan u lipnju, očito Franković nije mogao čekati da ne dobije svoju "glasnogovornicu protokola". Sami prosudite svrishodnost pozicije "glasnogovornice protokola"...

Još jedna ACI-evka trebala bi u gradsku upravu. Radi se o glasnogovornici i članici HDZ-a Ivani Njavro za koju će se natječaj, kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr, tek raspisati, nakon njenog porodiljnoga. Ona bi tada trebala zasjesti na mjesto glasnogovornice Grada, umjesto Ane Rajčević.

Pak, u Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju nedavno je kao pripravnica zaposlena još jedna osoba. Nije upitno jesu li u ovome Odsjeku potrebna radna mjesta, uostalom, no upitno je je li potrebno zaposliti kao pripravnicu baš članicu Mladeži HDZ-a.
Kad je Mato Franković rekao da će okupiti tim od desetak ljudi koji će snositi odgovornost za Grad, dobio je zeleno svjetlo javnosti. I to je u redu, on je demokratski izabran gradonačelnik koji ima pravo dovesti svoje ljude, a logično da će takvi biti u njegovoj stranci jer s njima radi, njima vjeruje. No, vrijedi to za nove pročelnike, osobe od najvećeg povjerenja iako bi i oni kao trebali biti birani na zakonsku raspisanom natječaju, a ne namješrtenom o čemu je Dubrovnikpress.hr već pisao OVDJE. Ali, problem je kad na pozicijama gdje se traži tehničko znanje, koje može obnašati bilo koji za tu struku školovani Dubrovčanin, dolaze oni stranački obojeni.

Sve su ovo priče u gradskim kuloarima, možda tako bude, možda i ne, službeno ih je naime nemoguće provjeriti, jer tko će službeno priznati da namješta natječaje?!

No svakako ovo nije priča o timu koji će snositi odgovornost za Grad, nego je to odvratna priča o uhljebljavanju, uranjeni pokloni Mata Frankovića "potrebitima", a uz koje su unaprijed prekriženi oni Dubrovčani koji imaju potrebna znanja, a koji nisu dio stranke. No, očito, ovim obrascem uhljebljavat će svoje stranačke pobočnike Mato Franković.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019