Subota, 27 Siječanj 2018 03:50

Noć muzeja u Konavlima

Noć muzeja 2018. održana je večeras i u Muzejima i galerijama Konavala. Što je bulin, što boća, a što je precizno izbijanje moglo se doznati u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima. Naš gost, maestro od boća, Luko Hendić upoznao nas je sa ovim starim sportom, doznali smo gdje je Hrvatska u svjetskom boćarskom svijetu i kad smo počeli igrati na boća.

Pod vodstvom Anite Arbulić u muzeju je održana radionica boća od kaširanog papira za djecu i one koji se tako osjećaju.

Nakon Čilipa u Kući Bukovac pod vodstvom Petre Kralj Fox održana je dječja radionica / oživljavanje tradicija igranja cavtatske društvene igre „pimple“koja se igrala u javnom gradskom prostoru. Na dječjoj radionici, prilagođenoj svim uzrastima, izrađivale su se krpene lopte.

Održan je javni razgovor: „Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu“ s voditeljem Vinkom Rožićem. Sudionici razgovora bili su Pero Kušelj, Goran Sukno, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Matijana Staničić, Miho Bošković i Pero Jovica.

Sinonim Cavtata je i sportski fenomen – vaterpolo. Prošetalo se kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest od prvih neslužbenih natjecanja koja sežu u 1922. godinu do najvećih uspjeha cavtatskog sporta i njegovih vaterpolista.

Na prvoj Noći muzeja za Arheološki odjel Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju s programom kojeg organiziraju Jelena Beželj, voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu i Anita Trojanović, mlada svestrana krajobrazna arhitektica porijeklom iz Konavala, speleolog, terenac i borac za očuvanje raznolikih suhozidnih struktura Konavala približila je njihov rad na dječjoj radionici- Tko su speleolozi, što rade i zašto?

Na rasporedu je bilo i predavanje Tragom speleoloških istraživanja u Konavlima, predavanje u kojem su sudjelovali Jelena Beželj, Anita Trojanović, Željka Janjanin, Vlaho Koprivica te Albert Gregov.

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019