Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 19:41

DUNEA mijenja pravni okvir, postaje javna ustanova

Melanija Milić aktualna je direktorica DUNEA-e Melanija Milić aktualna je direktorica DUNEA-e

Razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije postat će javna ustanova. Naime, pred županijske vijećnike na sutrašnju sjednicu ići će i Odluka o osnivanju Javne ustanove Regionalne razvojne agencije DNŽ.

Kako se navodi u obrazloženju ovoga akta, Odluka se donosi zbog izmjena Zakona o regionalnom razvoju Hrvatske koji je donesen u prosincu 2017. godine.

"U Republici Hrvatskoj je u trenutku izmjena i dopuna zakona djelovao 21 regionalni koordinator od čega 13 trgovačkih društava (među kojima i DUNEA d.o.o.), 6 javnih ustanova i 2 upravna tijela jedinica područne (regionalne) samouprave. Vlada Republike Hrvatske ocijenila je da regionalni koordinatori obavljaju poslove od javnog interesa, ali da iz postojećih odredbi primjenjivog zakona ne proizlazi da regionalni koordinatori imaju i javne ovlasti – što je nužno radi ostvarenja njihove temeljne zadaće." - navodi se u obrazloženju akta.

Također, u Vladi su smatrali kako nadležnost poslova koje provode regionalni koordinatori nije jasno uređena zbog čega dolazi do nejednakog postupanja. Stoga, svrha ovih izmjena je omogućiti aktivniju ulogu regionalnih koordinatora poput DUNEA-e u obavljanju poslova od javnog interesa.

"Regionalna razvoja agencija kao javna ustanova financirala bi se iz Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije kao proračunski korisnik istog, odnosno u proračunu bi se osiguravala sredstva za podmirivanje rashoda za zaposlene, materijalnih rashoda i rashoda za realizaciju godišnjih programa rada. Ustanova može dio svojeg rada sufinancirati i bespovratnim sredstvima kao nositelj ili partner na projektima". - stoji u obrazloženju Odluke.

V.Salvia

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019