Srijeda, 16 Svibanj 2018 18:08

Barač pitao, a Tokić odgovorila kako dugoročno poboljšati prometnu sliku Grada

Piše:

Pred gradske vijećnike na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća ići će revizija prometne studije iz 2013. godine, rekla je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić. Naime, vijećnika SDP-a Jadrana Barača zanimalo je planira li Grad Dubrovniku neku dugoročnu prometnu studiju koja bi riješila problematiku prometnih gužvi.

- Postoje mjere uz projekt "Respect the City", ali one su privremene i neće značajno utjecati na aktualne probleme. - rekao je Barač.

- Skup mjera "Respect the City" ima nekoliko stupnjeva. Prvi stupanj je za ovu sezonu i on ne rješava problem nego samo neke situacije. Drugi je složeniji i zahtijeva projektnu dokumentaciju za što je potrebna godina-dvije. No, veliki problem je s velikim zahvatima jer nam tu treba i pomoć iz EU fondova. Svi ti problemi prepoznati su u proteklih godinu dana. - kazala je Tokić.

- Dakle, na sljedeću sjednicu ide revizija prometne studije iz 2013. godine, koja je obuhvaćala puno toga. Malo toga se implementiralo. Bilo je tu neprovedivih rješenja, poput tunela, zahtjevnih koridora. Ono što je dobro u studiji ćemo zadržati, ali ono što ne funkcionira poput kružnog toka kod Minčete nećemo zadržati. Naći će se tu i noviteti koji se odnose na sve probleme koje smo komunicirali. Poput novog ulaska u Grad sa strane Orsule, obilaznice magistrale... Sve to prijavit ćemo na EU fondove. Manji dio problematike u gradskoj jezgri komuniciramo s Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Neka rješenja su u izradi. Radi se o parkiralištima i posebnim garažama. Moramo maknuti ulično parkiranje, omogućiti građanima parkiranje u garažama. Ne tako da ih predvidimo na parcelama koje nisu u vlasništvu Grada pa da imam imovinsko-pravne probleme. Nego planiramo tako da se izgradi kroz dvije do tri godine. Da bude nešto realno, a ne fiktivno. - objasnila je Tokić.

Barač je zaključio da se uzmu u obzir i svi postojeći projekt koji će se realizirati, poput izgradnje 120 stanova u Solitudu ili marine Frapa. Konstatirao je "da zbog tih projekata taj dio Grada može kolabirati".

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019