Petak, 31 Kolovoz 2018 11:44

Sve tajne pastele

Piše:

Većina jadranskih riba su mesojedi, ali veliki broj njih će posegnuti i za hranom biljnog porijekla. No, osim u vrlo rijetkim slučajevima, ne za biljkama nego prerađevinama od njih. Zapravo, jedu skoro isključivo proizvode od žitarica, dok ih ostale biljke privlače samo kao začinski dodaci u tim prerađevinama.

Od svih mamaca biljnog porijekla najviše se koristi kruh, ali je najkvalitetnija pastela. To je smjesa brašna ili kruha s vodom ili kojom drugom tekućinom te s mirisnim i ukusnim dodatcima biljnog i životinjskog porijekla.

Pastela je odličan mamac za lov cipola, sopa (salpa), šparmića, batoglavca, bukve, arbuna, ali i dobar za lov cjenjenijih riba poput fratra, kantora, pica, sarka, ukjate, čak i smuduta (brancina) te ovrate (orade).

Izrada pastele nije komplicirana. Ako se pravi od kruha, neusporedivo je najbolje koristiti bijeli i to samo njegova sredina. Kruh se prvo dobro nakvasi, zatim dobro iscijedi pa gnječi rukama sve dok se ne stvori kompaktna ljepljiva masa. Nakon što se nju po potrebi i želji dodaju začini, treba nastaviti s gnječenjem sve dok se ne stvori masa koja se ne lijepi za prste, a vlaknasto se razvlači.
pastela3Za izradu pastele od brašna najbolje je koristiti bijelo glatko. Brašnu se postupno dodaje voda, mijesi se dok ne nastane mekano i kompaktno tijesto. Tijesto se zatim rastanji i ravnomjerno pospe začinima pa nastavi mijesiti, uz dodavanje brašna ili vode po potrebi, sve dok se ne dobije pastela željene žilavosti.

Umjesto s vodom, pastelu je bolje izraditi s mlijekom ili sirutkom te, osobito, tekućinom odlivenom pri soljenju srdele, koji joj poboljšavaju privlačnost, miris i okus.

Radi poboljšanja mirisa i okusa, u pastele se dodaju razni sastojci i začini. Od biljnih najčešće sjeme konoplje te komorača. Kad se pravi mamac za ciljani lov cipola, u pastelu, koju će iznimno rado prihvatiti i ostale nabrojane ribe, najbolje je dodati sjeme korijandera. Na svaki kilogram pastele dodaje se barem 50 grama isprženog i samljevenog sjemena tih biljaka, najbolje u kombinaciji s istom količinom brašna od tvrdog mirisnog sira ili dobro usitnjene slane srdele.

Od biljnih dodataka privlačnost pastele znatno poboljšava i česna, češnjaka, posebno za ciljani lov cipola i jegulja, čije vrijeme najboljeg lova počinje s prvim jačim jesenskim kišama. Međutim, s dodavanjem češnjaka u pastelu ne treba pretjerati kako se ne bi postigao suprotni učinak, U kilogram pastele je dovoljno umijesiti dva dobro zgnječena češnja češnjaka.

Pastela od kruha lako spada s udice, što joj je najveća mana, koja joj se može otkloniti ili barem umanjiti na više načina. Jedan od njih je dodavanje češnjaka čije ulje znatno poboljšava žilavost, a time i držanje pastele na udici.

Od ostalih tvari biljnog porijekla koje poboljšavaju žilavost pastele najbolja su ulja, posebno maslinovo, koje znatno poboljšava i okus te miris pastele. Može se koristiti i ulje od prženja, ulje iz riblje konzerve te ono u kome se držao sir. Iznimka je pastela za lov sopa. Naime, intenzivni miris ulja, kao i sira, može odagnati umjesto privući tu ribu. Za nju je idealno rješenje pastela u koju su dodana na nekoliko milimetara izrezane vlati morske trave, što je njena omiljena hrana.

Na isti način, pastela se može „armirati“ i nevelikom količinom sitno isjeckanog pamuka, odnosno vate. Mamac napravljen na taj način dobro se drži na udici i pri daljem odbacivanju.
pastelatekstudicaKako će se pastela držati ovisi i o načinu njenog postavljanja na udicu. Najbolje, kao što je prikazano crtežom, ako se komad pastele valjanjem između dlanova oblikujte u duljeg ili kraćeg „crva“, ovisno o veličini udice na koju će te postavljati. Tako napravljenu je treba spiralno obmotajte oko udice, počevši od vezišta pa sve do preko vrha. Zatim je prstima treba oblikujte da izgleda kao cijela dagnja.

Pastela se može pripremiti neposredno prije upotrebe, ali i znatno ranije jer se do upotrebe lako mogu u dobrom stanju sačuvati dosta dugo. Zamotane u samoljepivu plastičnu foliju u hladnjaku ostaje dobra barem tjedan dana, a još više kada je umotana u čisti i lagano nakvašeni platneni ubrus. Tako smještena na prozračnom i sjenovitom mjestu pastela ostaje dobra za upotrebu i do tjedan dana, čak i ljeti, a da ništa ne gubi od primamljivosti kao ona čuvana u hladnjaku.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019