Četvrtak, 13 Rujan 2018 15:02

Šprlje radio za Vodovod; tvrtka mu pošla u stečaj, a sad s Kraljem i bivšim kandidatom za gradonačelnika Metkovića blokira radove za pročistač

Piše:

Sve što se počelo s tim pročistačem, naopako se počelo i sad mi to guramo na mišiće da ga dovedemo do kraja, tako je gradonačelnik Mato Franković na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća opisao stanje s pročistačem za pitku vodu. Na pristupnoj cesti prema pročistaču jutros nije bilo guranja na mišiće, no to nije spriječilo Leona Šprlju iz tvrtke Rursus i Zdravka Majstorovića iz tvrtke PGM Ragusa, da kratkotrajno zaustave radove na polaganju energetskog kabela za pročistač koji se izvode u trupu nerazvrstane ceste za koju Majstorović i Šprlje tvrde da nije u vlasništvu grada već tvrtki koje predstavljaju te traže da ih se novčano obešteti.

Leon Šprlje, odnosno tvrtka Ipsum kojoj je vlasnik, inače je 2013. godine kupila zgradu na toj lokaciji od GP Dubrovnik u stečaju, i to u natjecanju s Vodovodom Dubrovnik. Ipsum je ponudio 311, a Vodovod 290 tisuća kuna. U međuvremenu je i nad Ipsumom otvoren stečajni postupak, a Šprlje je član uprave Rursusa čiji je osnivač, odnosno vlasnik Dalibor Obradović iz Metkovića koji je bio i prokurist Ipsuma. Inače riječ je o SDP-ovcu, nekadašnjem kandidatu koalicije SDP-HNS za gradonačelnika Metkovića. Ipsum je nedugo potom za 370 tisuća kuna kupio i okolno zemljište.
proces1Ne bi li projekt doveli do kraja u roku u kojem je to gradonačelnik obećao, pročistač je potrebno spojiti na struju, a za što je potrebno prethodno položiti energetski kabel. Čim su radovi na polaganju energetskog kabela započeli zaustavili su ih Leon Šprlje i Ivan Kralj. Cesta je prošli tjedan bila blokirana kamionom.

Radovi na polaganju energetskog kabela na nerazvrstanoj cesti u Komolcu koja vodi prema pročistaču izvode se temeljem rješenja koje je HEP-u izdao Grad Dubrovnik, no Leon Šprlje iz tvrtke Rursus i Zoran Majstorović iz PGM Raguse, kojima je jutros pošlo za rukom zaustaviti radove, tvrde kako se dio kabela postavlja preko dvije čestice zemlje od kojih je jedna u vlasništvu Rursusa, a druga u vlasništvu PGM Raguse. Također su tvrdili kako nemaju ništa protiv izvođenja radova koje nisu zaustavljali sve dok se nisu počeli izvoditi u trupu ceste za koji tvrde da je u njihovu vlasništvu.

S ciljem da zaustave radove prije tjedan dana su ishodovali rješenje o njihovoj obustavi, no kako je ono navodno bilo manjkavo, nije bilo dovoljno da se zaustave pa je njihov odvjetnik na sudu zatražio novu privremenu mjeru zaustavljanja radova za što mu još uvijek nije izdano novo rješenje.

Šprlje i Majstorović jutros su novinarima kazali kako ih nitko nikakvim pisanim aktom nije obavijestio o započinjanju radova za koje tvrde kako se izvode bez odgovarajućih zakonskih rješenja. Također su istaknuli kako su radove obustavili jer se na zemljištu u vlasništvu tvrtki koje predstavljaju izvode bez njihove suglasnosti.
proces2No, Gradu Dubrovniku suglasnost Šprlje i PGM Raguse nije niti potrebna jer je riječ o nerazvrstanoj cesti u gradskom vlasništvu. Grad Dubrovnik već je pokrenuo postupak uknjižbe sporne ceste u svoje vlasništvo.

Gradonačelnik Mato Franković na ovotjednoj je sjednici Gradskog vijeća, komentirajući slučaj istaknuo kako ljudi koji su odlučili svojatati nerazvrstanu cestu u vlasništvu Grada traže velike iznose. Tako je naveo kako je jedan od njih tražio 900 tisuća kuna obeštećenja, konkretno riječ je o Leonu Šprlji što je Franković danas i potvrdio o čemu možete čitati OVDJE.
proces3Leon Šprlje, sin pokojnog dubrovačko-neretvanskog župana Ivana Šprlje, inače je sa svojom tvrtkom Ipsum, nad kojom je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, izvodio radove za dubrovački Vodovod. Riječ je o radovima na interventnom održavanju vodovodnog sustava. Svojevremeno su mu bili povjereni radovi u Gornjim selima, za koje se na protekloj sjednici Gradskog vijeća moglo čuti da su loše izvedeni.

Šprlje je javnosti poznat i zbog sudskog postupka koji se protiv njega vodio. Naime, svojevremeno je bio optužen da je prevario jedan francuski rent a car na način da je od njih otuđio unajmljeno vozilo i prodao ga trećoj osobi, a potom prijavio krađu tog automobila. U prvostupanjskom mu je postupku tada dosuđeno 10 mjeseci zatvora. U Drugostupanjskom postupku Županijski je sud u to vrijeme tri puta vraćao slučaj na ponovno suđenje zbog navodnih propusta Općinskog suda u prvostupanjskom postupku. Na kraju je Šprlje oslobođen jer je nad predmetom nastupila apsolutna zastara.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019