Petak, 14 Rujan 2018 11:03

Izvlačenje orhana

Piše:

Suvremeni pribor za lov orhana pendulom, osim olova čuvara ili „downriggera“, o čijima smo prednostima i manama pisali prošli petak o čemu možete čitati OVDJE, obvezno čine još i štap te rola, a više nego dobrodošao njegov dio je i borbeni pojas ili gljivasti oslonac štapa.

Zbog mogućnosti ulova vrlo krupnih primjeraka, za lov se koristi pribor snage 30 libri, najjači dozvoljen sportsko - rekreativnim ribolovcima. Najbolji izbor je multiplikator i „trolling“, pendulaški štap s velikim prstenastim ili još bolje, valjkastim provodnicima. Kalem role je najbolje napuniti „PE“ ili „Dacron“ višenitkom na koju se posredstvom vrtilice spaja završnjak koga čini 30-tak metara najlonske strune. Završnjak na kraju treba imati dvije ili tri udice ovisno o vrsti mamca, odnosno njegovoj dužini.

Kada se lovi na pendulu olovom čuvarom, za isti prsten gdje je spojen kraj osnovne strune, vezuje se i trometarski i manje od 0,50 mm debeo privez koji nosi olovo čuvar. Olovnica treba biti težine 100 do 500 grama, ovisno o željenoj dubini lova. Naime, sa 100 metara u more ispuštene pendule pri sporoj vožnji od jednog do 1,5 čvora na dubinu od 29 do 30 metara mamac će spustiti olovnica težine 150 do 250 grama, dok je za uron od 40-tak metara potreba olovnica od 350 do 400 grama.

U slučaju da se lovi „downriggerom“, cijela pendule može biti od jednog komada najlona, s udicama direktno vezanim na nju. Na oko 40 metara od udica na struni treba biti petlja kojom će spojiti „downrigger“.
P8162 GofBez obzira kako se kompletiranom pendulom lovilo, tijekom traženja orhana štap se drži u brodskom držaču, a mamac barem pedesetak metara iza plovila, da bi se zvuk i vibracija motora dovoljno udaljili od ribe te ona zato oslobodila straha. U takvoj situaciji orhan će mamac napasti u bilo kojoj fazi ribolova. Napad nije uvijek silovit kao kod zubaca, tune ili brancina. Što više, odrasli orhan ponekad i ispljune mamac i nestane, zauvijek ili ponovo napadne mamac. Zato mu je najbolje kontrirati odmah.

Iznimno je važno ne dozvoliti zakačenom orhanu da bježi jer on tada proizvodi snagu koja je pet puta veća od njegove težine pa ako kočnica role nije dobro podešena da proklizava, osrednji orhan bez problema prekida i strunu znatno jaču od 30 libri. Prekinut će je i kad je kočnica dobro podešena ako je struna labava pa je zato neophodno držati je stalno lagano zategnutom.

Poslije uspješnog kačenja i okretanja orhana glavom ka plovilu, potrebno je što prije oboje udaljiti od stijena. Najbolje je potegnuti lijevo ili desno, nikad ravno nazad. Tako je riba uvijek iza krme plovila i pruža joj se dovoljan otpor a da ona nikad ne izvuče previše strune s kalema role.

Tijekom borbe ne treba „pumpati“ jer promjena snage djelovanja na usta orhana može uzrokovati samo rizik od pucanja strune. Također, bez obzira na veličinu plijena, nikad ne treba pokušavati borbu okončati što prije. Orhan je pun energije i dosta dugo nakon kvačenja, odnosno početka borbe.

U lovu pomoću olova čuvara, najkritičniji trenutak je kad taj uteg treba skinuti s osnovne strune. Osim što u tom trenutku ribolovac mora zastati s izvlačenjem i pribor držati samo s jednom rukom, tada riba jasno vidi barem brod pa će upotrijebit svu svoju snagu da se oslobodi. U oba slučaja treba samo malo mirnoće i strpljenja.

Međutim, čak i kada se tijekom borbe postupa ispravno, može se dogoditi gubitak plijena. Više je uzroka tome, a jedan je od njih je izgled usta orhana. Naime, on nema zube poput zubaca nego sitno nazubljeno ždrijelo. Kada se udice zakvače unutar ždrijela ili dublje, struna koja ih nosi izložena je djelovanju nazubljenog ždrijela tijekom žestokih pokušaja orhana da ispljune udice tresući glavu, lamatanja lijevo-desno. Rješenje tog problema nije deblja najlonska ili metalna struna jer one smanjuje broj napada orhana na mamac, čak i najživahniji i najbolje nadjenut. Najbolje je vrijeme izvlačenje plijena sveti na optimalno.

Optimalno vrijeme izvlačenja orhana u naponu snage iz dubine od preko 30 metara je 10 minuta, ako je težak oko 5 kg. Dvostruko težeg optimalno je izvlačiti 20 minuta. Feluna teškog oko 15 kg s najmanje rizika se izvlačiti 40 minuta, onog teškog oko 20 kilograma jedan sat. Kapitalca od oko 30 kg optimalno je izvlačiti kraće, oko 45 minuta jer toliko težak orhan je pravi onemoćali starac.
P8814 GofČest uzrok gubitak već dobro zakvačenog i izmorenog orhana jest upotreba nedovoljno jake i elastične glavne, lovne udice. Drugi, još češći uzrok gubitka ribe, kad je u pitanju udica, jest je upotreba nedovoljna kvalitetne udice. Naime, većina udica s vezištem u obliku prstena, a samo su takve dobre za izradu pribora namijenjenog lovu orhana, imaju prsten koji nije posve zatvoren nego između njegovog kraja i tijela udice postoji zazor. Tijekom borbe struna se oštećuje dodirujući rub kraja prstena. Zato je najbolje koristiti udice sa zavarenim prstenom, a u njenom nedostatku dobro rješenje tog problema je umjesto čvorom, spajanje lovne udice pomoću omče izrađene „crimping“ načinom – pomoću metalne cjevčice.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019