Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 20:20

Ministar Butković istaknuo važnost Jadransko - jonskog koridora preko Dubrovnika i brze ceste do ZL Čilipi

U Dubrovniku je danas otvarena Europska konferencija o cestama na temu „Koridori za zajednički napredak i održivu mobilnost”. Na konferenciji je bila i zamjenica župana dubrovačko -neretvanskog Žaklina Marević.

erc conference marevic 6

Konferenciju je službeno otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je ovom prilikom istaknuo kako se nijedna država ne razvija sama za sebe, odnosno kako svima treba dobra suradnja sa susjednim zemljama.
erc conference marevic 10
- Prometni koridori su prometne žile kucavice koji spajaju i opskrbljuju i kroz koje teče roba, usluge, teče život. Upravo je strategija Hrvatske kvalitetnije usuglašavanje upravljanja prometom sa susjednim zemljama. Ovakav položaj naše zemlje nosi razvojne potencijale, važna su brojna ulaganja osobito u kontekstu željezničke infrastrukture koja je desetljećima zanemarivana. Hrvatska je zadnjih godina najviše ulagala u autoceste, i sada teče proces restrukturiranja čitavog cestarskog sektora. Provodi se refinanciranje i dug će biti otplaćen do 2033. godine, a autoceste će ostati u rukama države i građana. Moramo još dodati kako su naše autoceste proglašene 13. po kvaliteti u svijetu. - rekao je ministar Butković te dodao kako Hrvatskoj preostaje završiti izgradnju dionica autoceste na istoku zemlje prema granici s Mađarskom, dio Vc koridora koji će Luku Ploče preko BiH spojiti s Mađarskom te dionica Jadransko – jonskog koridora od Ploča prema Dubrovniku koji će hrvatsku autocestovnu mrežu spajati od Italije, preko Crne Gore do Grčke. Naglasio je i važnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je ovom prilikom kako će se na skupu raspravljati o različitim aspektima prometnog odnosno cestovnog povezivanja.

Dodao je kako je Dubrovnik izabran za održavanje ove konferencije jer se ovdje grade veliki infrastrukturni projekti koji se moraju zajednički koncipirati i usuglasiti sa susjednim zemljama.

- Važni su koridori zajedničkog napretka i održive mobilnosti. Upravo zato smo odabrali Dubrovnik za održavanje konferencije i pozvali predstavnike susjednih zemalja, da zajedno planiramo i koncipiramo mrežu prometa. - rekao je uvodno Škorić na konferenciji na kojoj sudjeluju i predstavnici susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na skupu je među ostalima bio i ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, a putem video linka prisutne je pozdravila i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica. Sudionike konferencije pozdravio je i izvršni dopredsjednik Međunarodnog cestovnog udruženja (IRF) Michael Dreznes kao i dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić.
Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskih cesta, Hrvatskog društva za ceste – Via Vita, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Međunarodne cestovne organizacije (International Road Federation) i Europskog cestovnog udruženja (European Union Road Federation).

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019