Četvrtak, 08 Studeni 2018 13:16

Niknut će nove vile u Sv. Jakovu: Kad se gradi trava izgleda zelenije i javni interes izraženiji na tuđem nego na vlastitom zemljištu

Piše:

Kad treba graditi vile trava i lišće očito su zeleniji kad se nalaze na tuđem zemljištu, a i javni interes valjda je izraženiji na tuđem nego na vlastitom zemljištu. Pokazuje to i primjer dubrovačke arhitektice, nekadašnje predsjednice Društva arhitekata Dubrovnik Marije Kojaković, koja je godinama izuzetno glasna u sklopu incijative Srđ je naš kad je u pitanju projekt golfa s vilama i apartmanima na Srđu, a politički se i angažirala na tzv. listi Srđ je Grad.

I dok „srđevci“ tvrde kako je izrada prostornih i urbanističkih planova prema zahtjevima investitora, čiju izradu investitori financiraju, kada su to dužni učiniti, netransparentna te da se ti planovi rade bez utvrđenog javnog interesa, upravo na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na usvajanje će vijećnicima biti ponuđen Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 „Sv. Jakov“, jer skupina investitora, među kojima je i glasna „srđevka“ Marija Kojaković, namjerava u Svetom Jakovu izgraditi niz vila, a još prije nekoliko godina poslali su pismo namjere financiranja izrade prostornog plana.

Tako je 2016. godine zaključkom tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića prihvaćeno pismo namjere investitora, među kojima je i Marija Kojaković, za financiranje izrade UPU-a 2.2. „Sv.Jakov“. Uz Mariju Kojaković investitori su Stela Prevendar - Kojaković i Andrija Kojaković te poduzeće Villa Daniela d.o.o. Zbog izrade dodatnih podloga sukladno preporukama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 „Sv. Jakov“ je ex lege stavljena izvan snage zbog proteka roka, a radi nastavka postupka izrade potrebno je donijeti novu Odluku o izradi Plana koja ide u petak pred vijećnike, a ova odluka je osnova za daljnji postupak izgradnje vila u Svetom Jakovu.
svjakizgZa vile na pustopoljini Srđa „srđevci“ su na jednoj od konferencija za medije ustvrdili kako se stvara nelojalna konkurencija postojećim hotelskim objektima i privatnim iznajmljivačima u Dubrovniku, ali kada je u pitanju izgradnja vila od strane njihove članice onda im nema ni traga ni glasa. Dok „srđevci“ brinu hoće li se koja vila ili objekt na platou Srđa vidjeti s određenih pozicija iz Grada, zasad ih ne brine što će se krajobraz Svetog Jakova izgradnjom niza vila zauvijek izmijeniti, a objekti u Svetom Jakovu, ako „srđevcima“ nije poznato, itekako se dobro vide iz Grada.

Također ne samo da, kada je Marija Kojaković u pitanju, „srđevcima“ nije više upitno financiranje izrade prostornog plana od strane investitora, već je, da apsurd bude veći, osoba ovlaštena za zastupanje Vile Daniele d.o.o., poduzeća s kojim je obitelj Kojaković potpisala pismo namjere financiranja izrade prostornog plana, čovjek s kojim su „srđevci“ blago rečeno „u ratu“, Ivan Kusalić, inače prokurist tvrtke Razvoj Golf.
kusalicrapsravaGroteska je tim veća što je osnivač Ville Daniele tvrtka s Britanskih djevičanskih otoka Investments Management and Business Development Corp., a mišljenje „srđevaca“ i općenito javnosti, često s razlogom, o takvim tvrtkama s egzotičnih otoka je dobro poznato. No, sve to ovom prigodom „srđevcima“ i Mariji Kojaković nije nimalo smetalo kad je u pitanju vlastiti interes.

Uglavnom, obitelj Kojaković, koja je već prije prodala dio zemljišta u Svetom Jakovu gdje su niknule betonske vile, namjerava graditi dvije vile, a nekadašnje izjave Marije Kojaković o tome kako uopće nema zaštite javnog interesa u prostornom planiranju teško da danas ne izazivaju sarkazam.

Žitelji Zlatnog potoka koji je nedaleko od zemljišta gdje će se graditi niz vila tako vape za parking prostorom, žele izgradnju javne garaže, čak su to pojedinci zahtijevali od investitora u Hotel Belvedere, pa eto prilike da se javni interes ostvari, pa da se, kad se već betonira, u Svetom Jakovu, umjesto vila, prostornim planovima predvidi javna garaža. Teško da bi Marija Kojaković na takvo što pristala.

Skupina investitora među kojima je i Marija Kojaković u Svetom Jakovu radi sve po zakonu, Generalni urbanistički plan to omogućuje, i zapravo po tom pitanju ništa nije upitno, kao što nije upitno ni da investitori žele ostvariti svoj interes, također sve legalno. Upitna su jedino dvostruka mjerila, odnsono gdje se kod pojedinaca, koji u slučaju Svetog Jakova šute, izgubio taj silni osjećaj za prostor, javni interes i očuvanje krajobraza.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019