Srijeda, 14 Studeni 2018 14:26

Počeo Susret Zavoda za prostorno planiranje, jedna od tema i dubrovačka buffer zona

Deseti Susret Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija kojeg ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije počeo je danas u Dubrovniku. Skupu prisustvuju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Na početku skupa župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić naglasio je kako je prostorno planiranje osnova svakog razvoja te kako se to možda najviše očituje upravo na Jadranu i otocima.

Zamjenik župana Joško Cebalo kroz kratku prezentaciju predstavio je glavne razvojne projektr koji se provode ili su u visokom stupnju pripreme, od Pelješkog mosta, preko osam trajektnih luka do autoceste i brze ceste, ali i Centara kompetencije itd.

Jadranske županije imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajedničkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove. Tako je u sklopu Susreta organizirana Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a bit će iznesena i dugogodišnja dobra praksa iz Švedske.

Izlagači će se na planiranoj panel raspravi osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upravljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.
Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti tj približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

D.M.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019