Za 153,5 milijuna kuna prodani Hoteli Maestral

Ministar državne imovine Goran Marić, direktorica za stjecatelja PND strategija d.o.o. Matea Mateković i ravnatelj CERP-a Milan Plećaš potpisali su danas u Ministarstvu državne imovine Ugovor o…
Veljača 19, 2019

Zbog radova 19. veljače bez vode će biti Krstac i Vrelo u Župi dubrovačkoj u vremenu od 8.30 do 14.30 sati.

italiana banner 2019  alh banner posao

nikolinasimunovicdmd26012019banner

Odličan nastup Jugaša na „Victoriji“

Uspješan nastup imali su Jugovi plivači na grand prix mitingu „Victoria“ koji je u Rijeci u subotu i nedjelju okupio 459 natjecatelja iz čak 56 klubova iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, BiH, Velike Britanije. Za Jug su nastupili: Mario Šurković,…
Velj 18, 2019

Novi veleposlanik Indije posjetio TZ grada Dubrovnika

Ured TZ grada Dubrovnika posjetio je danas novi veleposlanik Indije u Hrvatskoj Arindam Bagchi. Na sastanku s direktoricom TZ grada Dubrovnika Romanom Vlašić tema razgovora bila je kulturna i turistička suradnja. Veleposlanik Bagchi počeo je obnašati novu…
Velj 18, 2019

Ulica Marina Kneževića: Novi cjevovod i odvodnja otpadnih voda

Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici dobila je novi vodoopskrbni cjevovod te cjevovod odvodnje otpadnih voda. Time je uspješno završena još jedna investicija Vodovoda Dubrovnik, ovog puta vrijedna 245 tisuća kuna. U sklopu ovih radova položeno je 90 metara…
Velj 18, 2019

aerodrom350

sanitat banner 2019 radnovrijeme

sanitat kampanja inv

fabrio banner 350 2109

reklama more 350 2019

oglasavanje 350x489 2019

Srijeda, 14 Studeni 2018 14:39

U pitanju je 10 000 radnih mjesta: Šuica nije podržala uvođenje Strategije za iskorištavanje biomase u Jadranu

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nije podržala prijedlog Europske komisije da se u Višegodišnji plan za Jadransko more uvrsti niz mjera kojima bi se uređenje ribolova u Jadranskom moru provodilo putem određivanja ukupne ulovne količine i uvođenja sustava kvota i tzv. Strategiju za iskorištavanje biomase.

Trenutno se na cijelom prostoru Mediteranskog mora, uključujući i Jadransko more, primjenjuje Plan upravljanja Opće Komisije za ribarstvo Sredozemlja. Navedeni Plan upravljanja temelji se na regulaciji ribolovnog napora i kapaciteta kroz prostorno-vremensku regulaciju i ograničenje broja ribolovnih dana po plovilu, a bilo kakva promjena upravljanja izazvala bi poremećaj na tržištu Europske unije te ribarski sektor dovela u neravnopravni položaj. Također, prijedlog Europske komisije mogao bi ugroziti preko deset tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, a njime bi bila zahvaćena plivaričarska flota, riboprerađivačka industrija i uzgajatelji tune.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica sudjelovala je naime jučer u sklopu plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu na glasovanju za Izvješće o Višegodišnjem planu za male pelagijske stokove u Jadranskom moru i za ribarstvo koje iskorištava te stokove. Višegodišnji plan za Jadransko more, kao instrument za višegodišnje upravljanje morskim biološkim resursima, za svoj cilj ima obnovu stokova i vraćanje sektora ribarstva na održivu razinu.

Prioritet i krajnji cilj Višegodišnjeg plana za Jadransko more je definirati i urediti mjere za obnavljanje i održavanje ribljih stokova, pritom podižući proizvodnju na optimalnu razinu te dovesti ribarstvo u održivo stanje. O ulovu male plave ribe u Republici Hrvatskoj ovisi cjelokupna industrija prerade ribe i uzgoja tuna, a Višegodišnji plan upravljanja izravno utječe na budućnost ribolova male pelagične ribe u Hrvatskoj.

Govoreći na plenarnoj sjednici zastupnica Šuica rekla je:
- Ovo je prilika za naglasiti da sam podržala ovo Izvješće izvjestiteljice Ruže Tomašić i svih onih koji su radili na njemu u Odboru za ribarstvo. Ova tema je vrlo važna za Jadran, a samim time posebno važna za moju Hrvatsku. Direktiva će bitno urediti odnose u malom plavom ribarstvu. Ulov male plave ribe je vrlo važan i o njemu ovisi i ulov tuna u Republici Hrvatskoj, a to čini veliki dio našeg ribarstva i ribarskog sektora. – kazala je Šuica.

O nepodržavanju prijedloga Europske komisije da se uvrsti niz mjera kojima bi se uređenje ribolova u Jadranskom moru provodilo putem određivanja ukupne ulovne količine i uvođenja sustava kvota i tzv. Biomass Escapement Strategy, Šuica je kazala:
- Radi se o tome da smo usvojili kojim slučajem Strategiju za iskorištavanje biomase (Biomass Escapement Strategy), da bismo izgubili oko deset tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, što nikako u ovom trenutku ne odgovara. Ovo Izvješće posjeduje i naglašeni socio-ekonomski značaj, što nam je izrazito bitno jer želimo zadržati znanja i vještine hrvatskih ribarica i ribara u našem ruralnom i priobalnom području. Te se vještine prenose s koljena na koljeno i vrlo je važno imati tu nematerijalnu vrijednost koja postoji uz jadransku obalu i koja nam je neprocjenjiva i to je jedan od razloga zašto sam svim srcem podržala ovu Uredbu. - naglasila je zastupnica Šuica.

D.M.