Srijeda, 05 Prosinac 2018 19:26

Stanari Janjinske peticijom protiv gradnje

Piše:

Stanari Janjinske ulice predali su proteklog tjedna na Protokol grada Dubrovnika peticiju kojom izražavaju protivljenje izgradnji zgrada u njihovoj ulicu, u kojoj prevladaju mahom obiteljske kuće. Peticija koju je potpisalo 85 stanara Janjinske ulice upućena je gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću, predsjedniku gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marku Potrebici, pročelnici gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja Silvi Vlašić, voditeljici postupka za izdavanje građevinske dozvole Tajani Pendo te gradskom Upravnom odjelu za promet.

U peticiji koju se potpisali, 85 stanara Janjinske navode kako se protive planiranoj izgradnji investitora Primorje gradnje i Apostolusa zbog ugroženosti obiteljskih kuća od podrhtavanja tla prilikom radova na iskopima temelja za planirane zgrade. Također ističu kako u Janjinskoj nema mjesta ni za automobile starosjedilaca, a kamoli za one novih stanara. Navode i ugrozu groblja na Svetome Mihajlu od devastiranja prilikom izgradnje na obližnjoj parceli, a upozoravaju i na mogućnost urušavanja suhozida iz vremena Dubrovačke Republike kao i obližnjih kuća koje su na parcelama u doticaju s građevinskom parcelom tvrtke Apostolus.

„Molimo nadležne institucije Grada Dubrovnika i Gradsko vijeće da uzmu u obzir ovu peticiju. Ne protivimo se gradnji već se zalažemo da ona bude skladna i uklopi se u postojeći ambijent u kojem prevladavaju obiteljske kuće, a protivimo se izgradnji megalomanskih zgrada koje predviđaju novih 60-tak stanova na lokaciji na kojoj nema riješen ni osnovni komunalni preduvjet – prometnica. Neka se i glas građana čuje u Gradskoj vijećnici i kod gradske vlasti. Da bi se potakla svijest očuvanja dubrovačkog krajobraza i kulturne baštine, kao i služenja dubrovačkom puku i interesu postojećih stanara u navedenoj ulici, a ne nekim stranim interesima.” - navode stanari u peticiji protokoliranoj na Grad Dubrovnik.

Naime, u Janjinskoj ulici između obiteljskih kuća planirana je izgradnja dvojne zgradu sa 16 stanova, a koja bi se sastojala od podzemne garaže, suterena, dva kata i potkrovlja. Investitor je tvrtka Apostolus d.o.o. čiji su osnivači Piccadilly Holding iz Austrije i Antonela Zvono. Osobe ovlaštene za zastupanje ove tvrtke su direktori Thomas Gabriel koji prebiva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dr. Fani Skender iz Austrije i prokurist Ivo Zvono.
janjinskapetInače, sudski vještaci za graditeljstvo i procjenu nekretnina zagrebačke tvrtke Ing ekspert, od kojih su stanari Janjinske zatražili vještačenje, istaknuli su protivljenje za izdavanje građevinske dozvole tvrtki Apostolus za gradnju u Janjinskoj.

Oni navode kako je „uvidom u elaborat iz kojeg se izdaje građevinska dozvola: glavni projekt izrađen po ovlaštenoj arhitektici Ursuli Stanić Sinistaj iz studija Lacroma protivan prostornim planovima koji su na snazi“. Također su mišljenja kako je „usporedbom elaborata i ishođene lokacijske dozvole utvrđeno da projekt nije u skladu s GUP-om Grada Dubrovnika, a vezano uz način gradnje u zoni M12, a niti je poštovan Prostorni plan koji je na snazi, a vezano uz pojmovnik kojim se određuje što je visoka,a što niska gradnja. Naime, u pretežito izgrađenim područjima srednje gustoće moguća jer gradnja srednjih i niskih građevina – srednje maksimalne visine 15 metara“, naveli su zagrebački sudski vještaci koje su angažirali stanari Janjinske. U svom su nalazi inače iznijeli niz primjedbi iz kojih proizlazi kako izgradnja zgrade u Janjinskoj nije sukladna zakonima i propisima na snazi.

Inače, na parceli na kojoj je planirana izgradnja zgrade u Janjinskoj nalazi se bunar i volat koji je pripadao negdašnjem samostanu iz vremena Republike pa su stanari tražili zaštitu od strane konzervatora, a kad konzervatori nisu učinili ništa, obratili su se Ministarstvu kulture čiji su predstavnici čak i obišli spornu parcelu te obećali izvršiti reviziju odluke dubrovačkih konzervatora.

Peticiju koju su predali na gradski protokol, stanari Janjinske proslijedili su predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću i Ministarstvu kulture, a od Grada Dubrovnika svakako očekuju reakciju.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019