Petak, 07 Prosinac 2018 13:33

Svježa je najbolja, ali evo koji je najbolji način konzerviranja srđele za ješku

Piše:

Po učinkovitosti i širini primjene na moru nema tog mamca koji se može mjeriti sa srđelom ili sarđelom, srdelom, crnookom kraljicom sitne plave ribe. Više ili manje pohlepno jedu je sve morske ribe, čak i vegetarijanke. Nažalost, zbog više razloga, a za razliku od prije, danas je najkvalitetniju, odnosno svježu sarđelu u nekim periodima i na nekim dijelovima naše obale teško pa gotovo i nikako moguće nabaviti. Na sreću, dosta je lako uvijek imati posoljenu i zaleđenu sarđelu, koja je znatno kvalitetnija od klasično usoljene ili, još više, neposoljene zamrznute sarđele, a tek neznatno slabiji mamac od posve svježe. Naime, na ta dva načina konzervirana sarđele puno se lošije drže na udici od svježe ili usoljene pa zaleđene.

Kao i za klasično soljenje, za konzerviranje soljenjem i zamrzavanje najbolja je što svježija i pravilno šokirana sarđela. Treba odabrati lijepe velike primjerke. Pritom treba paziti da se umjesto velike sarđele ne odabere njoj vrlo slična sarđelu golema (čepa, lojka). Nju ni svežu ne jede niti jedna riba osim pagra.
DSC05494 Srdela pennelOdabrane najprije valja pažljivo osloboditi od ljuske jer ako se ne uklone one će se zalijepiti za kožu pa će mamčenje postaje teže, a i ribe takve mamce teže uzimaju. Osim toga, neočišćene teže dehidriraju, oslobađaju se vode i krvi. A osloboditi ih od tekućine treba kako bi bile kompaktnije i zbog toga se lakše mamčile i bolje držale na udici.
DSC0390 Svjeza usojena srdelaDehidriranje je najlakše pomoću novinskog papira. Na njega se pospe malo krupne soli pa poslože sarđele. Zatim ribe treba posoliti i s gornje strane, zamotati u novine i zapakirati u vrećice za zamrzavanje hrane te staviti u hladnjak. Zajedno treba pakirati 10-15 sarđela kao se ne bi svaki put prije ribolova moralo odmrzavati čitava količina nego samo onoliko kolika je potrebno za taj ribolov.

Sarđele koje će se mamčiti iskidane na komade ili trake, mogu se ovako konzervirati i djelomično očišćene. Kao i za opisano, za takvo konzerviranje je potrebno imati tri puta manje soli nego sarđele. Bolje je rabiti sitnu sol jer brže prodire u meso i daje mu veću tvrdoću. Prstima sarđeli treba kidati glavu zajedno s utrobom i baciti je na razasutu sol. Na hrpu očišćenih sarđela treba baciti još malo soli i dobro sve promiješati da ribe sa svih strana prime sol. Poslije toga sarđele treba slagati u pripremljenu čistu posudu. Na svaka četiri prsta debeli sloj sarđela treba baciti nešto soli. Drugog dana valja provjeriti plivaju li ribe u salamuri, a ako ne, salamuru treba posebno pripremiti i doliti koliko je potrebno. Salamura se pravi tako da se voda s 12 do 15 posto soli prokuha, ohladi i prelije preko ribe.

Za zamrzavanje tako pripremljene sarđele se međusobno razmaknute poslože na i prekriju plastičnom folijom ili novinski, papirom pa oblikuje u svitak, koji se potom stavi u vrećicu za zamrzavanje hrane.
IMG0182 srdelaPrethodno je dobro vrećicu iznutra posuti solju, da bi se spriječilo smrzavanje tekućine koja se eventualno iscijedi iz sarđela. Tako će poslije mamci lakše pojedinačno vaditi iz pakiranja.

Na oba načina konzervirane sarđele su za mamčenje dobre nekoliko mjeseci, a za to su spremne već poslije nekoliko dana nakon konzerviranja.

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019