italiana banner 2019  alh banner posao

nikolinasimunovicdmd26012019banner

Sanacija Puntina počinje u listopadu

Nakon što je Županijska lučka uprava Korčula izradila svu potrebnu projektno tehničku dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije lukobrana Puntin danas je u Gradskoj vijećnici Grada Korčule održana i prezentaciju sanacije. Uz…
Veljača 15, 2019

aerodrom350

sanitat banner 2019 radnovrijeme

sanitat kampanja inv

fabrio banner 350 2109

reklama more 350 2019

oglasavanje 350x489 2019

Četvrtak, 13 Prosinac 2018 15:45

Usvojen proračun Županije; burna rasprava oko amandmana

Piše:

Vijećnici u Županijskoj skupštini Dubrovačko - neretvanske županije usvojili su proračun za 2019. godinu u iznosu od 699 milijuna kuna. obrazlažući proračun za idući godinu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je proračun nešto viši od onog za 2018. godinu.

- Proračun je kao i svaki dosad koji smo predlagali, realan, to je akt koji osigurava stabilnost funkcioniranja Županije i kontinuitet stabilnosti koji su korisnici proračuna imali dosad. On je i razvojni, financirat ćemo i nove projekte i nove inicijative. Za EU projekte imamo planiranih 51 milijun kuna. Oni se ne mogu realizirati u jednoj godini, ali je bitno da mi iza tih projekata stojimo. - rekao je uvodno Dobroslavić

Vijećnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je kako je Županija sama sebi svrha. Podsjetio je kako je Most u Saboru podnio cijeli niz amandmana koji se odnose na Dubrovačko-neretvansku županiju, a koji su od prvog do zadnjeg odbijeni.

- Sve više ljudi iz Neretve odlazi u druge zemlje, a Županija po tom pitanju nije napravila ništa. Županije su poligon za uhljebljivanje stranačkih kadrova i jedino tome služe. Služe tome da imamo župana, zamjenice, zaposlenike Županije i to je to. Dali smo nekoliko amandmana na ovaj proračun i ne gajimo iluzije da će biti prihvaćeni. Dali smo i niz amandmana na državni proračun koji su važni za ovu Županiju pa su sa zastupnici iz ove Županije, poput zastupnika Čelića i Bačića glasali protiv njih i to pokazuje kako se zastupnici u Saboru koji dolaze iz ove Županije odnose prema ovoj Županiji. - rekao je Grmoja te obrazložio amandmane koje je Most predložio na županijski proračun za 2019.

Jedan se tiče smanjenja naknade za rad članova Županijske skupštine i skupštinskih odbora od 542 tisuće i naknada za političke stranke za rad u Skupštini za 50 posto te da se ta sredstva preusmjere na osiguranje prehrane učenika u osnovnim školama. Predlažemo i nabavu dijagnostičkih uređaja u iznosu od 1,4 milijuna kuna jer smo svjesni koliki su važni. Imamo liste čekanja koje itekako utječu na zdravstveno stanje naših građana, a s više aparata za dijagnostiku smanjile bi se liste čekanja. Predlažemo i financiranje liječničkih specijalizacija u iznosu od 1,6 milijuna kuna. - kazao je Grmoja.

Amandman na proračun kojim se traži 1,2 milijuna kuna za početak izgradnje srednjoškolskog centra u Pločama, a za koji je ishodovana građevinska dozvola podnio je i SDP. Usporedivši proračun za 2019. s prethodnima vijećnik Davor Penić kazao je kako se radi o običnom copy – paste-u.

- Mene veseli kako vi napravite financijski plan i svaku godinu molim Bog da se to realizira, ali neki projekti su još iz 2008. kao što je centar za gospodarenje otpadom, Gimnazija Dubrovnik, gruški terminal, golf na Srđu, kongresni centar pa trajektna pristaništa, sve se to ponavlja, i kad mi stariji, iskusniji to gledamo izgleda kao copy - paste ili deja vu. - rekao je Penić.

Vijećnik HDZ-a Teo Andrić obrušio se na izlaganje Nikole Grmoje, istaknuvši kako se za usvajanje amandmana koje je predložio na proračun trebao založiti na nešto drukčiji način.

- Gospodin koji je sve nas omalovažio, vidim, sad ga nema, jer očito mu je bilo važno doći da ga snimi kamera i otići doma. Možemo se Penić i ja razlikovati u mišljenjima, ali mi se sviđa kad kaže „povucimo za isti štap ako je to u interesu Županije“, ali doći ovdje i soliti pamet svima nama kako bi trebali milijun za ovo ili ono i pričati da je Županija kriva jer mladi idu vanka i ne znam koje još bezvezarije, meni to smeta. Taj način razgovora možemo voditi u kafiću, ali ne ovdje. Žao mi je što Grmoja nije tu da mu to rečem i neću mu dopustiti da mi tako drugi put priča. Ono što smo čuli od Grmoje je nerealno. Znači pričanje priče za malu djecu. Da je čovjek stvarno želio da mu amandmani budu usvojeni, donio bi ih prije pa da se o njima priča i raspravlja. - kazao je Andrić.
Dok je Grmoja bio izvan vijećnice, vijećnik Mosta Pero Jerković rekao je kako je amandman kojim se traži osiguranja sredstava za prehranu učenika u osnovnim školama napisao on, a ne Grmoja, te je istaknuo kako ga je dao Grmoji da ga obrazloži. Jerković je upozorio kako diljem Županije ima puno djece kojima roditelji ne mogu svaki dan davati novce za marendu.

Andrić mu je replicirao kako bi se obroci trebali onda osigurati za sve osnovnoškolce u Županiji. Jerkoviću je spočitao kako ga njegova priča podsjeća na onu vladu koja je, kad je došla na vlast, rekla kako će dolaziti na posao na biciklima.

- Nekoliko su dana dolazili na biciklima pa su brzo odustali.- kazao je Andrić.

Župan Dobroslavić rekao je kako ne može prihvatiti način na koji je Grmoja podnio amandmane, istaknuvši kako se oni ne mogu predlagati na način nabacivanja na lopatu.

Jerković je istaknuo kako nije populizam tražiti osiguranje sredstava za prehranu osnovnoškolaca. Predložio je HDZ-u da poentira na tom projektu. Vijećnik Andrić iz klupe mu je dobacio kako bi se HDZ sramio poentirati na prehrani za djecu.

Kristina Ćurčija (SDP) pitala je župana što je to što ga sputava da prihvati amandman kojim SDP traži da se za srednjoškolski centar u pločama osigura 1,2 milijuna kuna.

- Ako nešto stoji 12 godina, onda netko i očekuje da će se to naći u proračunu. Možda ste vi ovo trebali predvidjeti pa mi danas ne bismo predlagali amandmane, a predvidjeli ste niz drugih stvari. Ne smatram da se ovim amandmanom skupljaju politički poeni, kao što ne smatram da se amandmani za bolnicu i nizom sličnih amandmana skupljaju politički poeni. - rekla je Ćurčija.

Dobroslavić je kazao kako želja da se projekt realizira nije sporna te istaknuo kako stavke na kojim se predlažu rezovi ne može rezati na sjednici. Naglasio je kako je škola u Cavtatu važnija od one u Pločama.

- Uvjeti u srednjoj školi u Pločama bolji su nego u Cavtatu. Cavtat je najgora škola u ovoj Županiji. Mi smo planirali s Općinom Konavle sufinancirati školu u Cavtatu, da to riješimo i sa sredstvima ministarstva i to ćemo napraviti i za Ploče. U Pločama je konzumirana građevinska dozvola i ona neće propast i to je isto važno. - kazao je župan Dobroslavić.

Na Grmojine amandmane osvrnuo se Stipo Gabrić Jambo, slikovito opisavši što su mostovci napravili za Metković dok su na razini države bili na vlasti.

- Sve što su napravili dok su bili na vlasti i dok su imali ministra unutarnjih poslova jest da je Metković dobio granični prijelaz na kojem se ne mogu mimoići dva magareta, a preko kojega godišnje prođe 7 do 8 milijuna putnika. Nema Grmoje pa ću mu reći, neka me slobodno tuži, ja sam časno radio svoj posao i 91. kad su se mnogi sakrivali u mišju rupu. Radio sam časno svoj posao i odlikovao sam se najvećim priznanjima. - kazao je Jambo nahvalivši proračun za 2019. kojega je predložio Dobroslavić.

Svi Mostovi amandmani koje je obrazložio vijećnik Nikola Grmoja redom su odbijeni, a odbijen je i amandman SDP-a. Inače, Grmoja je, nakon što je obrazložio mostove amandmane, nestao iz Vijećnice u koju se nije ni vraćao dok je trajala rasprava o prijedlogu proračuna za 2019. godinu.