Subota, 22 Prosinac 2018 11:46

Lanac čvor, za ribolov skosavanjem i debelim najlonom

Piše:

Čvorovi su najslabija točka svakog ribolovnog alata s udicom, oosebno najjednostavniji koga zato nazivaju i „ubojicom strune“ jer mu je snaga najviše do 40 posto od linearne snage strune kojom je vezan, ovisno o vrsti strune. Međutim, više uzastopno vezanih takvih čine jedan vrlo jak čvor, snage preko 90 posto strune kojim je izrađen.

„AG ChainKnot“, „ChainKnot“, „Kettenknoten“ najčešće su strana rabljena imena tog čvora čiji je naš najprimjereniji naziv lanac čvor. Sva ta imena ukazuju na konstrukciju čvora jer on izgleda poput lanca. Izmislili su ga Japanci za najkvalitetnije vezivanje osnovne strune na prsten kojim se pribor spaja s varalicom namijenjenom „vertical jiggingu“, ribolovu okomitim skosavanjem. No, pokazalo se da je taj čvor najbolje rješenje i za takav spoj varalice za „shore“ te „boat jigging“ horizontalno skosavanje s obale ili plovila. Što više, taj masivni čvor dobro podnosi habanje i štiti varalicu na koju je vezan od oštećenja i zapinjanja pa je najbolje rješenje i za vezivanje varalica koja se potežu po dnu u lovu sipe i hobotnice.

Lanac čvor se može vezati bilo kojom strunom, ali najbolje rezultate daje pri vezivanje najlonske, čak i najdeblje te najkruće („hard mono“), kojima je teško kvalitetno vezati većinu ostalih čvorova. Zato je ovaj čvor dobar i za vezivanje vrtilice na kraju debele strune teškog dubinskog bulentina. Za tu namjenu je dobar i zbog njegove velike rastezljivosti kojima ublažuje iznenadne udarce krupnih riba i tako štiti ostatak pribora od pucanja.

Izrada lanac čvora dosta je jednostavna, a za njegov dobar izgled i jačinu važno je pravilno i ravnomjerno nizanje elemenata, pojedinih čvorova. Izrada počinje sa provlačenjem živog kraja strune kroz prsten za spajanje ili ušicu, odnosno rupu na varalici (detalj br. 1 na crtežu).
lanaccvor 1Kada je prste ili ušica tanja od strune koja se vezuje, da bi se zaštitila od rezanja struna se provlači dva puta (1a) ili se na nju navlači zaštitni bužir (1b).

Vezivanje čvora počinje izradom polu navoja - živi kraj strune se prebaci preko mrtvog kraja pa provuče kroz tako nastalu petlju preko krivine koju je načini živi kraj (2).
lanaccvor2Nakon toga se tako izrađeni polu navoj zategne što jačim potezanjem živog i mrtvog kraja (3).

Da bi čvor imao navedenu jačinu te da bi se spriječilo njegovo labavljenje tijekom ribolova sljedeći navoj, drugu polovinu „karike“ lanac čvora treba vezati malo drugačije. Taj navoj se radi tako da se živi kraj strune savije s iste strane mrtvog, ali ne preko nego ispod njega. Zatim se živi kraj preko mrtvog provuče kroz tako nastalu omču (4).
lanaccvor 3Polu navoj se potom gurne prema prstenu pa zategne što jačim potezanjem živog i mrtvog kraja (5).

Izrada čvora se nastavlja ponavljanjem postupka 2,3, 4 i 5 sve dok se ne dobije željena jačina i duljina čvora (6).
lanaccvor 4Za dobro držanje čvora izrađenog mekšom i tanjom strunom potrebno je tri do šest „karika“, duplih polu navoja, a za čvor od deblje i kruće strune 10 do 15.

Čvor sa znatno više „karika“ izrađuje se kao zaštita od habanja strune ispred varalica koje se potežu po dnu, poput onih za lov sipa i hobotnica.
lanaccvorverticalIsto se radi i pri kompletiranju „vertical jigging“ pribora da bi se od „plešućih“ udica zaštitila osnovna struna.

Na kraju, živi kraj treba skratiti na oko centimetar. Dobro je njegov sami kraj zagrijati plamenom tako da se na njemu oformilo zadebljanje čija je uloga sprečavanje eventualnog izvlačenja živog kraja iz „karike“ kad popusti njen stisak (7).

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019