Petak, 28 Prosinac 2018 11:03

Atraktori, poticaj ribi na uzimanje mamca (1)

Piše:

Ribe imaju brojna i iznimno razvijena osjetila, posebno osjetilo mirisa te okusa. Pomoću njih ribe prepoznaju svoje potomke, pronalaze put do mrijestilišta, razlikuju prijatelje od neprijatelja i, što je za ribolovce - udičare najvažnije, pronalaze i prepoznaju hranu. Zato udičari nastoje svoje mamce učiniti još mirisnijim, ukusnijim i kemijski privlačnijim. U tome se služe atraktorima koji potiču ribu.

Povijest upotrebe atraktora u ribolovu duga je više od tri stoljeća, a posljednjih četrdesetak godina rabe se i umjetno proizvedeni. O tome jesu li oni bolji od prirodnih oprečna su mišljenja. Prednost umjetnih jest u tome što mogu biti od raznih hormona. Najčešće se koristi „kairomoni“ koji svim ribama „otvaraju“ apetit.
atraktori281218 2U lovu grabljivca se najčešće koristi atraktor koji sadrži seks „feromon“ jer on izazivaju agresivno ponašanje grabljivica, što je osobito učinkovito kad je grabljivica letargična zbog hladnog mora, nagle promjene vremena ili naprosto zato što je sita. Skoro podjednak učinak na grabljivice ima feromon straha, koji luči svaka ulovljena i riba u opasnosti.

Međutim, još uvijek nije posve poznat utjecaj atraktora s hormonima na ljude, pa u kontaktu s njima treba biti vrlo oprezan. To potvrđuju i upozorenja proizvođača, koji poručuju da treba spriječiti njihov dodir s očima, ustima i ranama.

Prirodni ili umjetni, atraktori imaju miris i okus riba, rakova, a za lov u slatkoj vodi čak i voća i povrća. Univerzalnim su se pokazali atraktori s mirisom i okusom skuše, srdele, haringe, škampa i lignje. Proizvode se s ili bez dodatka boje. Za lov u slabim uvjetima vidljivosti proizvode se uljni i gel atraktori s dodatkom fosforoscentnih tvari.

Supstance koje se koriste kao atraktori proizvode se u obliku tri rastvora: etil - alkoholnog, glikolnog i uljnog. Razlog tome jest potreba različitih rastopljivosti, odnosno vremena za koje se kemikalije, odnosno miris i ukus oslobađa, rastvaraju u vodi. Supstance na bazi alkohola se najbrže oslobađaju i šire, ali i najkraće djeluju, 2 do 4 sata, ako su u smjesi primame, odnosno još kraće ako su na umjetnom mamcu. Koristi se na nižim temperaturama, pri kojima drugi rastvori sporije reagiraju ili uopće ne djeluju. Rabe se i kao dodatak ostalim, s namjerom da što prije počnu djelovati.
atraktori281218 4Glikolni su atraktori namijenjeni primjeni u proljeće i jesen, dok su uljni najpogodniji za upotrebu u razdoblju visokih temperatura, jer topla voda pomaže širenju mirisa, ukusa i općenito kemikalija. Pomiješani s primamom ili na mamcu, uljni atraktori mogu djelovati i do 12 sati. Puno kraće djeluju ako se nanesu na varalice, koje je najbolje poboljšavati najgušćim, atraktorom u obliku gela.

Osjetilo kemikalija, kemoreceptor je nešto između osjetila mirisa i okusa. Ono je jako razvijena kod riba, osobito grabljivica, koje pomoću njega pronalaze i skriveni plijen. Riba ima dvije nozdrve, na svakoj strani glave po jednu. Osjetila u nosnim rozetama ne samo što otkrivaju nego i razlikuje kemikalije, čak i složene. Veličina rozete je proporcionalna ribljem osjetilu mirisa od vrste do vrste. Neke ribe mogu otkriti tako male količine kemikalija kao što je samo jedan milijarditi dio jedinice. Grabljivice osobito dobro razaznaju hormon straha, koji se posebno dobro širi vodom. To objašnjava zašto se često događa da grabljivica napadne netom ulovljenu ribu, a ne ostale iz plova. Dugo se vjerovalo da je to samo zbog paničnog ponašanja ulovljene ribe, a sada se zna da je i zbog hormona straha koje luči ulovljena riba.
atraktori281218 3Namjena atraktora, osim da ribe „obavijesti“ da se u blizini nalazi ukusan zalogaj, može biti i prikrivanje mirisa, okusa i kemikalija koji odbijaju ribe. Naime, primjerice, dobro je poznato da kirnje bježe od mamca kojeg je postavio strastveni pušač. Još više riba izbjegava mamac koji je poprimio miris motornog ulja, nafte ili benzina. Većinu riba na opasnost upozorava „serin“, aminokiselina, supstanca koju ljudska koža luči sa znojem. Za prikrivanje njegovog mirisa najprikladniji su atraktori u obliku gela.

Nastavlja se…

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019