Petak, 04 Siječanj 2019 10:32

Atraktori, poticaj ribi na uzimanje mamca (2)

Piše:

Atraktori, poticaj ribama na uzimanje mamca najčešće se koriste u varaličarenju. Međutim, većina varalica je glatka, pa se atraktori, osobito alkoholni, teško zadržavaju na njima. Zato je najbolje prakticirati višeslojno nanošenje primamljivača.

Kad se prvi sloj osuši, nanosi se drugi pa treći. Kad se osuši, varalica ima „kožicu“ koja dugo traje. Primjerice, varalica s dva, tri sloja može se 70 - 80 puta zabaciti u spinningu, a s jednim svježim namazom tek 4-5 puta.
atr2 3Kada se želi poboljšati tvrda varalica, na udicu se može namotati pa natopiti konac. Atraktore najbolje drže „mrdavci“, varalice od mekane plastike, osobito oni koji imaju „džepove“, šupljine za držanje primamljivača. Metalne varalice, iako na prvi pogled najnezahvalnije za „aromatiziranje“, vrlo lako se pretvore u nosače mirisa. Dovoljno je na udicu im pričvrstiti perce, malo dlake, čuperak vunice ili „suknjicu“, odnosno glavonošca od mekane plastike i taj dodatak namirisati.

Pera i strune se mogu mazati prstima, dok je za mazanje cijelih varalica najbolje poslužiti se običnom debljom plastičnom vrećicom. U nju treba staviti malo atraktora pa varalicu i sve izvana protrljati. Poslije nekoliko tako namazanih varalica vrećicu treba zamijeniti novom jer atraktor izvan originalnog pakiranja brzo mijenja strukturu, pogotovo kad dođe u kontakt s raznim organskim tvarima s dna, koje se varalicom potom unesu u vrećicu.
Osim u lovu riba, atraktori su se pokazali učinkoviti i u lovu glavonožaca. Za nanošenje primamljivača su se posebno dobrim pokazale varalice presvučeni tkaninom. Njima se ostvaruju poboljšanja ulova lignja i sipa. I mazanje plastičnog raka na saonicama poboljšava se ulov hobotnice. Isto tako, atraktor mirisa skuše, srdele i škampa namazan na konop ili zavoj pokazao se kao odlično pomagalo u otkrivanju rupa velikog morskog crva.
atr2 2Bez obzira na vrstu, svi tvornički proizvedeni atraktori su skupi, čak i oni od prirodnih sastojaka, a koje može izraditi svaki iole vještiji ribolovac.

Postupak izrade vrlo je jednostavan. Kao osnovna sirovina najčešće se rabi srdela, ali poslužiti može i druga jeftina plava riba. Treba je osloboditi droba, krljušti i ostalih tvrdih dijelova. Meso se zatim melje, pa dobro izgnječi u masu žitku poput mesne paštete. Tako dobivena pasta može se odmah rabiti, ali je puno bolje poboljšati je. Za duže čuvanje treba joj dodati oko 10 posto soli, a za bolje držanje i slabije ispiranje u vodi treba joj dodati barem isti postotak jestiva ulja. Umjesto ulja još je bolje upotrijebiti rafiniranu svinjsku ili biljnu mast. Omjer može biti različit, ali je najbolje raditi pola- pola. Zatim se sve skupa dobro umiješa u kompaktnu masu.

Pri izradi i upotrebi vlastitog „parfema“ treba biti iznimno obazriv, posebice ljeti jer postoji mogućnost pojave salmonele ili drugih trbušnih smetnji. Zato je dobro stalno rabiti kirurške rukavice. Rabite li kupovne mirise, takvih opasnosti nema, pa su rukavice suvišne. Štoviše, dobro je da pušači, oni koji su radili oko brodskih motora ili ribiči koji se iznimno puno znoje kupovni „parfem“ nanesu na ruke i tako „prekriju“ mirise koji odbijaju ribe, a s ruku se prenose na pribor.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019