Utorak, 29 Siječanj 2019 20:02

Za slavonske OPG-ove spas može biti i suradnja s hotelijerima na jugu

Za slavonske OPG-ove spas može biti i suradnja s hotelijerima na jugu Foto: DNŽ

U palači Ranjina danas je održan radni sastanak na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između „plave“ i „zelene“ Hrvatske na kojem su bili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem te izaslanstvo Vukovarsko - srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem.

Sastanku su nazočili i zamjenici župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo i Žaklina Marević, predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA Melanija Milić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić itd.

Na sastanku je zaključeno kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati jedna prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i odlazak predstavnika turističkih agencija u Slavoniju kako bi se istražili mogući načini suradnje, a zajednički će se tražiti subvencioniranje avionske linije prema Osijeku.

Župan Dobroslavić rekao je kako suradnja „plave“ i „zelene“ Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no napomenuo je kako uvijek ima mjesta za napredak na kojem treba konstantno raditi.

- Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve odnose imamo. - rekao je župan Dobroslavić.

Župan je predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi zastupljeni u Agroklasteru.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako je glavni cilj sastanka doznati što i kako je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske.

- Mi želimo spasiti naše OPG-ove. Osnovali smo Agroklaster, a to je firma u vlasništvu Županije i nekoliko općina. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3000 domaćinstava. Funkcionira ih sada 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati što otvorenije i što iskrenije kako možemo surađivati. - rekao je Galić.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić istaknula je kako su svi hotelijeri iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić naglasio je kako je odlična suradnja između Turističkih zajednica, poglavito u vidu manifestacija i događanja.

Marija Budimir, pročelnica UO za turizam i kulturu VSŽ istaknula je kako bih htjela da slavonske manifestacije i znamenitosti uđu u organizirane posjete kod turističkih agencija Dubrovačko-neretvanske županije.
Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije uoči sastanka u Ranjini sastalo se i s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, a u poslijepodnevnim satima obišli su Muzej Domovinskog rata na Srđu.

DPP

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019