Subota, 02 Veljača 2019 01:02

„Razgovori ljuveni“ Nikoline Šimunović u Domu Marina Držića

„Razgovori ljuveni“ Nikoline Šimunović u Domu Marina Držića Foto: DPP/DM

U Domu Marina Držića uz Noć muzeja otvorena je izložba „Razgovori ljuveni“ dubrovačke slikarice sa zagrebačkom adresom Nikoline Šimunović. Izložbu su otvorili ravnatelj DMD-a Nikša Matić i kustosica, povjesničarka umjetnosti Anita Ruso.

Kao i većina događaja u Domu Marina Držića izložba je privukla veliku pozornost publike, a i vrijeme je bilo naklonjeno organizatorima s obzirom da se zbog skučenog prostora izložbe Doma Marina Držića otvaraju ispred samog muzeja.

Kako je istaknuo ravnatelj Nikša Matić posebno mu je drago kad muzej koji je tematski jako ograničen poput Doma Marina Držića ugosti umjetnike koji imaju što reći i spremni su tematski obraditi Držića kao što je to učinila Nikolina Šimunović.

Još kako je u najavi izložbe zapisano dubrovačka umjetnica Nikolina Šimunović, obgrlila je nekoliko arhetipskih neoplatonskih, petrarkističkih i pastoralnih Držićevih ljuvenih razgovora. Umjetnica se okuražila ući u Držićev svijet od amora i tako je nastala serija od četiri poveća platna (80 x 400 cm i 200 x 80 cm) i isto toliko skulptura. Prepoznatljivi rukopis Nikoline Šimunović sastavljen od različitih kombiniranih tehnika specifičnih po kolažiranju i prošivanju platna koncem zaokružio je nekoliko ljubavnih Držićevih trenutaka u jednu skladnu cjelinu.

D.M.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019