Subota, 02 Veljača 2019 14:21

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Foto: DPP/DM

Uoči otvorenja Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica na kojoj su ovogodišnjim laureatima dodijeljena javna priznanja.

Podnoseći izvješće o svom radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je aktualna gradska uprave prošle godine pokrenula snažan investicijski razvoj.

- Prošle godine pokrenuli smo snažan investicijski ciklus i na krilima tog zamaha i najvećeg proračuna u povijesti ušli smo u novu kalendarsku godinu koju će obilježiti niz započetih projekata i ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Sve to ima za cilj podići životni standard što naši građani zaslužuju. Neki projekti snažno će usmjeriti Grad u budućnosti. Puno toga se radi nakon dugo vremena. Škola na Montovjerni prva je novogradnja u osnovnoškolskoj infrastrukturi od sredine 80-tih godina prošlog stoljeća, a škola Lapad prva je škola koja je za obnovu koristila sredstva iz europskih fondova. Turizmu smo pružili novu priliku da se slobodno razvija na održivim i odgovornim principima i odredili smjer kojim želimo krenuti, najprije oplemenjujući naslijeđe i stvarajući novu vrijednost, čuvajući stoljetni kamen, ne gušeći razvoj gospodarstva. Osmislili smo izvorni dubrovački model stanogradnje i prvi takav projekt izgradnje dvoju zgrada realiziramo u Mokošici, a u okviru POS-a pokrenuli smo projekt izgradnje 50 stanova u Solitudu te kupovinom zemlje na Pobrežju stvorili uvjet za razvoj nove urbane zone izvan Grada. Imamo hrabrosti i za neke nepopularne poteze, drznuli smo se osloboditi ulice i trgove od zagušenja. Započeli smo proces informatizacije gradske uprave i participativno budžetiranje, konsolidirali smo gradske tvrtke. - kazao je između ostalog gradonačelnik Mato Franković.

Svečanoj sjednici nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo što je u Dubrovniku povodom Dana Grada i 1047. Feste svetoga Vlaha.

- Prisjećamo se slavnih vremena dubrovačke povijesti i dugujemo zahvalnost onima koji su utkali živote, znanje, trud i rad u izgradnju ovog jedinstvenog grada, a posebno se prisjećamo branitelja koji su dali živote za slobodu Hrvatske i Dubrovnika. Ova Festa podsjeća na podsjeća na uspjehe, izvrsnost, hrabrost, vjeru i zajedništvo Dubrovnika kroz povijest. Mudrim upravljanjem Dubrovnik je kroz stoljeća posta predvodnik na mnogim područjima. - rekao je Plenković, osvrnuvši se na jučerašnju sjednicu Vlade koja je održana u Kneževu dvoru.

- Na sjednici smo dali podršku gospodarskom rastu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, a donesene su odluke i potpisani ugovori od gotovo 4,5 milijarde kuna. Na prvom mjestu su nam građani, njihov bolji i kvalitetniji život i svakodnevno radimo na realizaciji strateških projekata diljem zemlje. Turistički rezultati u Dubrovniku rekordni su i takav interes za dolazak ovdje pokazuje kakva bogatstva imamo, i razumijem potrebu Grad da turizam bude održiv uravnotežen s respektom prema ovom biseru. Ova Vlada je počela mandat zacrtavši ključno načelo participativnosti s jedinicama lokalne samouprave na način kako ni jedna vlada dosad nije učinila. - rekao je premijer.

- Na području DNŽ suradnja je posebno istaknuta u vodnokomunalnom gospodarstvu. Veliki broj projekata pokrenut je u suradnji s Gradom i Županijom,poput uspostavljanja Trgovačkog suda u Dubrovniku, pročistača za vodu u Komolcu. – rekao je Planković, osvrnuvši se na dva velika projekta, izgradnju Pelješkog mosta i rekonstrukciju Zračne luke Dubrovnik.

- Želim posebno spomenuti Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik u kontekstu u kojem ćemo jednom i zauvijek ponovno spojiti i približiti Dubrovnik i jug zemlje s Hrvatskom. I most i ZLD su projekti koji se odvijaju zahvaljujući našem članstvu u Europskoj uniji. Bez toga bi nepovratnih 357 milijuna eura bilo teško realizirati, baš kao što bi bilo teško realizirati i bespovratnih160 milijuna eura kojim se sufinancira obnova ZLD. – kazao je Plenković, posebno se osvrnuvši na populističke stranke koje zagovaraju izlazak iz EU.

- Shvatimo da na hrvatskoj političkoj sceni ima onih koji su iskreni zagovornici razvoja Hrvatske i EU, a to je ova Vlada i ova stranka, ali ima i onih koji nas snažnom populističkom demagogijom žele zasuti informacija o tome kako je dobro izaći iz EU. Pitajte ih kako bi oni financirali most i obnovili ZLD koja će moći primiti 4,9 milijuna putnika. Neće oni znati naći odgovore. - kazao je premijer.

Na svečanoj sjednici zaslužnim pojedincima dodijeljena su javna priznanja. Nagradu Grada za izniman doprinos u kulturnom životu Dubrovnika dobio je Luciano Lući Capurso. Za izniman doprinos razvoju vatrogastva nagradu Grada Dubrovnika dobio je Daniel Guischard iz prijateljskog grada Bad Homburga. Umjesto Gauischarda nagradu je preuzeo zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović. Nagrade Grada Dubrovnika uručene su i Dubravku Kovačiću, don Tomi Lučiću, prof dr. Luku Miliću te predstavnicima NK Gošk Dubrovnik 1919.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo je Đelo Jusić. Nagradu je umjesto Đelu, gradonačelnik Mato Franković uručio maestrovu sinu Đelu Jusiću mlađem.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019