Subota, 02 Veljača 2019 14:49

Otvoren nadograđeni i obnovljeni Dječji vrtić „Palčica”

Otvoren nadograđeni i obnovljeni Dječji vrtić „Palčica” Foto: Grad Dubrovnik

Rekonstruirani i nadograđeni dječji vrtić Palčica svečano je otvoren u subotu u prisustvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te brojnih drugih uzvanika.
 
Obraćajući se uvodno, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je da je vrtić „Palčica“ prva velika investicija ove gradske uprave.
- Zanimljivo, simpatično, ali i dobro je da je prva velika investicija - investicija u djecu. Jer što je grad bez djece?! - rekao je gradonačelnik Mato Franković.
 
- Ova gradska uprava trajno je orijentirana prema osiguravanju pedagoških standarda i najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u vrtićima, a  ovakvi projekti i novogradnje nužan su preduvjet tome. To je naša nulta pozicija. - kazao je Franković.
 
Najavio je projekte u predškolskoj infrastrukturi koji će se provesti ili će započeti u ovoj godini te je uputio zahvalu Vladi Republike Hrvatske što snažno prati takvu politiku gradske uprave podsjetivši da je kroz Poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Grad Dubrovnik ugovorio 14 milijuna kuna sredstava za projekt Grad ZA djecu kojima će se, između ostalog, u dubrovačke vrtiće uvesti usluga poslijepodnevnog programa i rada subotom.  
– „U proračunu za 2019. godinu predvidjeli smo sredstva za dovršetak projektne dokumentacije za dogradnju i nadogradnju dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici, a pokrenuli smo i postupak izrade projektne dokumentacije za novi objekt u Solitudu s planiranom izgradnjom u 2020., baš kao i za vrtić u Gružu, dok ćemo novi vrtić u Komolcu graditi zemljištu darovanom od Vlade Republike Hrvatske. - najavio je gradonačelnik.
 
- Nalazimo se u prostoru koji je rađen prema svim pravilima struke, ali i svim pedagoškim standardima. Ova Vlada se opredijelila za davanje temelja djeci kako bi imala jednake šanse od svojih najranijih dana. - naglasila je Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako Vlada kontinuirano ulaže u infrastrukturu dječjih vrtića u Hrvatskoj, točnije u 500 vrtića.
- Trebamo stvoriti preduvjete da naši roditelji imaju više djece. Posebno mi je drago da jedinice lokalne samouprave i tome daju veliki doprinos. - rekao je premijer Plenković. Osvrnuo se i na ohrabrujuće podatke koji govore da je u 2018. godini zabilježen porast u broju novorođene djece.
 
Svečanom otvaranju prisustvovala je i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać.
 
Rekonstrukcija „Palčice“ uključuje nadogradnju dva kata u nivou postojećeg prvog i drugog kata, dok je na prohodnom ravnom krovu predviđeno igralište. Vrtić će imati 8 novih odgojno-obrazovnih grupa dok će se sveukupni kapacitet novog vrtića popeti na 322 djece u 20 odgojno-obrazovnih grupa.
 
Radove je izvodila zajednica ponuditelja sastavljena od tvrtki Lapad graditelj, Apsida inženjering, Adi tehnika, Cvijeta nekretnine uz nadzor tvrtke IGH, a prva značajna investicija u kapacitete predškolskog odgoja u posljednjem desetljeću ukupno je vrijedna 11.436.116,00 kuna s PDV-om i financirana je iz proračuna Grada Dubrovnika uz sufinanciranje sredstvima državnog proračuna. U proračunu Grada Dubrovnika za 2019. osigurana su sredstva za opremanje vrtića.

DPP

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019