Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 14:58

Predavanje u Dvoru: Dubrovački festanjuli - istine i zablude

Predavanje u Dvoru: Dubrovački festanjuli - istine i zablude Foto: DUM

Dubrovački muzeji organiziraju predavanje „Dubrovački festanjuli - istine i zablude” u srijedu, u 19 sati, u Kneževu dvoru, a održat će ga Dubravko Kovačević, autor knjige „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli”.

- Svaka nova knjiga o fenomenu štovanja sv. Vlaha i njegovoj povezanosti s Dubrovnikom i Dubrovčanima izaziva veliki interes i pokazuje nam da ta veza još uvijek ima dijelova epizoda koji su manje poznati, slabije istraženi ili im jednostavno treba neko „novo čitanje”. - rekao je Dubravko Kovačević.

Među one koji su dosad bili slabo, ustvari gotovo nikako istraženi, spada i zanimljiva i časna funkcija svjetovnih priređivača Feste sv. Vlaha koje puk naziva jednostavno - festanjuli. Teškog i intrigantnog posla istraživanja biografija tih ljudi prihvatio se Kovačević koji je i sam jednom prilikom bio festanjuo. Autor je poslu pristupio istodobno hrabro i ponizno. Hrabro, jer se uputio u temu kojom se prije njega nitko nije bavio, a ponizno jer je osjećao poštovanje pred svakom od tih biografija koje su se pred njim počele otvarati i sastavljati.

Dubravko Kovačević, autor knjige „Sveti Vlaho i njegovi festanjuli” je i dobitnik ovogodišnje nagrade Grada Dubrovnika za svoje djelo.

DUM

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019