Utorak, 05 Veljača 2019 15:40

Mazanje očiju: Novi prijedlog zakona koji obuhvaća POS ne rješava problem

POS u Mokošici u vrijeme izgradnje POS u Mokošici u vrijeme izgradnje Foto: DPP/DM

Ne bi li stali u kraj preprodaji POS-ovih stanova iz Ministarstva graditeljstva spremaju se u proceduru uputiti izmjene zakona koje bi trebali stati u kraj takvoj učestaloj praksi. Tako se izmjenama zakona, koji bi u Saboru trebale biti usvojene do lipnja, predviđa odredba prema kojoj bi novi ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS morali sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana dok kupac ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate. Drugim riječima, kada stan bude otplaćen, vlasnik će njime moći raspolagati po volji.

Zapravo izmjene se odnose jedino na stanove u otplati, a kada onaj koji stan otplaćuje to i uradi, nakon toga i dalje će stan moći preprodati ili iznajmiti. Novi prijedlog zakona tako ej zapravo samo mazanje očiju, a POS kao takav ionako je već odavno trebalo ukinuti i uvesti praksu sličnu stanarskom pravu koja je proglašena socijalističkom i nepoželjnom, iako je redovna u zapadnim zemljama, a prema kojoj građani državi plaćaju najamninu koja nije u potpunosti tržišna.

Ukoliko vlasnik POS-ova stana unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti, Agencija za promet nekretnina o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, nakon čega će banka taj kredit morati u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. No, takav prijedlog suprotan je europskoj praksi i ulazi u tržište, a i potpisane ugovore korisnika kredita i banaka, pa je stoga i vrlo upitan.

No, kad je riječ o subvencioniranoj cijeni tu je već stvar drugačija i može se urediti, pa će tako kupac Agenciji morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. Država bi tako mogla naplatiti sve što je uložila u u subvenciju, bez obzira u kojem se trenutku prije isteka kredita stan nudi na prodaju ili u najam.

Nove zakonske odredbe neće se odnositi na ugovore o kupnji POS-ovih stanovi koji su već sklopljeni te naravno na već otplaćene stanove, budući da je od tada riječ o punom privatnom vlasništvu koje štiti Ustav.

Program POS-a osmišljen je s ciljem poticanja gradnje i prodaje stanova po povoljnijim uvjetima, a s ciljem rješavanja stambenog pitanja prema socijalnim kriterijima. No, taj je model od strane građana vrlo brzo zloupotrijebljen na način da su ti isti stanovi preprodavani ili se iznajmljuju turistima. No, i to se moglo spriječiti i prije odlukom i ugovorima u kojima bi stajalo da se tako kupljeni stanovi ne mogu dati u turistički najam, a ni novi prijedlog, nakon što se stanovi otplate, ne sprječava takvu mogućnost, kao što ni ne postoji zakon da se stanovi u stambenim zgradama ne pretvaraju u apartmane.

Na izgrađenim stanovima POS-a, kojih su se domogli po znatno povoljnim uvjetima, posebno su profitirali oni u priobalnom dijelovima Hrvatske, odnosno u turističkim mjestima, u kojima se ti stanovi, ukoliko nisu preprodani, iznajmljuju turistima.

Grad Dubrovnik, u kojem je aktualna vlast obećala po modelu POS-a riješiti stambeno pitanje mladih obitelji, osmislio je model koji bi trebao zaustaviti njihovu daljnju preprodaju i iznajmljivanje turistima i to na način da će oni kojima se posreći dobiti POS-ov stan za njega plaćati mjesečnu najamninu od 1 500 kuna dok će im se nakon 10 godina ti stanovi ponuditi na otkup, a od cijene će im se odbiti dotad otplaćena najamnina.

Vrijeme će pokazati hoće li mjere koje priprema resorno Ministarstvo, kao i ove koje najavljuje Grad Dubrovnik, a koje će u konačnici morati biti usklađene s najavljenim izmjenama zakona, zaustaviti bogaćenje onih koji su po povoljnim uvjetima dobili stanove koje su potom preprodali ili ih iznajmljuju.

Uostalom, teško se koga može uvjeriti da država, koje je kupnju POS stanova subvencionirala, nije predvidjela kako će građani vrlo brzo zloupotrijebiti taj model. Prije će bit da je na jedno oko zažmirila.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019