Četvrtak, 07 Veljača 2019 20:47

Dubrovnik primjer održivog upravljanja urbanim povijesnim sredinama

Dubrovnik primjer održivog upravljanja urbanim povijesnim sredinama Foto: Grad Dubrovnik

Obilježavajući 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva u Dubrovniku je nedavno u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika održana prigodna stručna konferencija „Dubrovnik slavi baštinu“.
 
Uz brojne hrvatske i međunarodne stručnjake u radu konferencije održane na Sveučilištu u Dubrovniku sudjelovao je i direktor za kulturu i urgentna stanja pri Centru svjetske baštine UNESCO-a Lazare Eloundou.
 
- Konferencija je sjajna prilika za evaluaciju svih napora koji su u posljednjih nekoliko godina poduzeti s državne i lokalne razine kako bi se provele odluke Odbora za svjetsku baštinu iz Dohe, odnosno preporuke Reaktivne promatračke misije UNESCO-a i ICOMOS-a iz listopada i studenog 2015. godine. - rekao je Lazare Eloundou nakon konferencije pri susretu sa zamjenicom gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelkom Tepšić.
 
- Ono što se svakako da primijetiti i što je evidentno iz svega što smo vidjeli danas jest jedna mobilizacija, posebno od strane Grada Dubrovnika te bih zbilja želio pohvaliti sve što poduzimate kako biste pronašli primjenjiva i održiva rješenja kao odgovore na sve izazove s kojima se nosite na području turizma, ali i kako bi definirali modele održivog upravljanja. - kazao je predstavnik UNESCO-a koji je izrazio i osobno uvjerenje da će Odbor za svjetsku baštinu na svom godišnjem zasjedanju 2020. godine, a kojom prilikom će razmatrati stanje očuvanosti dobra povijesne cjeline Dubrovnika, primijetiti sve pomake koji su u ovom segmentu učinjeni u posljednjih nekoliko godina.
 
Direktor za kulturu i urgentna stanja Centra svjetske baštine UNESCO-a zaključio je kako je Dubrovnik već danas primjer održivog upravljanja urbanim povijesnim sredinama na području južne Europe.
 
Eloundou je u Dubrovniku moderirao tematsku cjelinu „Kulturna baština u opasnosti i poslijeratna obnova“, a sudjelovao je i u okruglom stolu na temu Održivo upravljanje i povijesna jezgra Dubrovnika – 40 godina poslije. Prije nego što je preuzeo svoju sadašnju funkciju direktora za kulturu i urgentna stanja Lazare Eloundou bio je voditelj UNESCO ureda u Maliju te upravitelj Ureda za Afriku pri Centru svjetske baštine. Na području Afrike vodio je brojne projekte obnove UNESCO zaštićenih lokacija.

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

italiana banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019