Četvrtak, 14 Veljača 2019 15:40

Zbogom još jednoj zelenoj površini: Slezak između Villa Palme i FINA-e namjerava graditi još jednu zgradu

Piše:
Zbogom još jednoj zelenoj površini: Slezak između Villa Palme i FINA-e namjerava graditi još jednu zgradu Foto: DPP/DM

Izgradnja 200 stanova u Ulici Ante Starčevića koja je itekako zaintrigirala i zabrinula dubrovačku javnost, dijelom zbog megalomanskog projekta, a dijelom zbog potkopane ceste Ulicom bana Josipa Jelačića, nije jedini građevinski pothvat kojega namjeravaju realizirati sinovi mostarskog poduzetnika Dinka Slezaka Dike, Mario i Nino Slezak, dubrovačkoj javnosti poznatiji kao jedni od osnivača društva Projekt Gružu koje je investitor u Ulici dr. Ante Starčevića.

Navodno već imaju izrađen projekt za zgradu na zemljištu između Policijske uprave dubrovačko – neretvanske, odnosno Villa Palme i FINA-e.
zgr14022109 3Zemljište ispod Ville Palme, koje je je dijelom uređeno kao parkiralište donedavno je bilo u vlasništvu Zaklade braće Nikole i Miha Mihanovića za unapređenje Župe Doli i sela Smokvine. Odnedavno je na tri čestice uknjižena tvrtka Editus Tali, a Zaklada je uknjižila založno pravo radi osiguranja novčane tražbine od 1,92 milijuna eura, a po sporazumu solemiziranom po javnom bilježniku Luci Bronzan za korist Zaklade.

Osnivač tvrtke Editus Tali, koja je uknjižena na tri zemljišne čestice Zaklade braće Nikole i Miha Mihanovića i osoba ovlaštena za zastupanje je Mario Slezak, jedan od sinova Dike Slezaka, nekadšnjeg vozača šlepera, a danas poduzetnika u dobroj vezi s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i bivšim članom Predsjedništva BiH. Upravo Čović prije nekoliko dana „ukazao” se u Dubrovniku u neslužbenom posjetu, upravo nakon što se dogodio problem u Ulici dr. Ante Starčevića. Gdje je Čović bio i što je radio nije poznato, ali eto vrijedan je spomen tih koincidencija.

O kakvoj se novčanoj tražbini radi i u kakvom su odnosu Zaklada braće Nikole i Miha Mihanovića i Slezakova tvrtka Editus Tali kao i temeljem čega se navedena tvrtka uknjižila na tri Zakladine parcele pitanja su to na koja upravitelj Zaklade Pero Brbora na poziv Dubrovnikpress.hr portala nije htio odgovoriti. U telefonskom razgovoru kazao je kako to neće komentirati.
zgr14022109 1Prema logici stvari Zaklada je prodala zemljište tvrtki Editus Tali, no nije dobila još novce za to ili je ostvaren dogovor da dobije dio buduće zgrade te je stoga uknjižila založno pravo na iznos od 1,92 milijuna eura.

Inače, u Statutu Zaklade navodi se kako se njezina osnovna imovina ne smije umanjivati ili gubiti, a smije se promijeniti samo ako se time ne smanjuje njena vrijednost i ne dovodi u pitanje ispunjenje svrhe Zaklade. Navodi se i kako imovinu Zaklade čini i imovina koju ona stekne gospodarskim iskorištavanjem svoje imovine (npr. zakupnina, najamnina, kamate, dividende, prihodi od zemljišta i slično), a radi stjecanja imovine Zaklada može organizirati određene aktivnosti( dobrotvorne priredbe, prigodnu lutriju, izradu i prodaju prigodnih tiskovina, amblema, znački i slično).

Zemljište na koje je krajem studenoga 2018. uknjižena tvrtka Editus Tali je građevinsko, a projekt zgrade koju bi uskoro trebali početi graditi na toj parceli izradila je jedna zagrebačka tvrtka.
zgr14022109 2

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019