Petak, 22 Veljača 2019 12:17

Obavezna pomagala kod „vertical jigginga“

Piše:

Od kraja veljače počinje sezona „vertical jigginga“, ribolova skosavanjem. Za njegovo obavljanje, osim specijalnog osnovnog pribora i tehnike lova, o čemu smo objavili seriju tekstova u razdoblju listopad - prosinac 2016. godine, neophodno je i dosta specijalnog pomoćnog pribora.

Kao ni za osnovni, nikakva polovična rješenja nisu prihvatljiva pri odabiru ovog pribora. Posebno ne za vjerojatno najvažniji - specijalna kliješta koja služe za rastvaranje rascijepanih prstena („split ring“) i rezanje struna. Bez njih je skoro nemoguće i vrlo opasno otvoriti prsten, a što je često potrebno i po nekoliko puta uraditi tijekom ribolova zbog zamjene udica i varalica.
kliejstajig2202Kliješta na vrhu jednog kraka imaju „zub“, a najbolja dva, s tim da je drugi dalje od vrha i služi za otvaranje malih prstena. Pri nabavi kliješta treba odabrati kvalitetne jer loša brzo otupe, hrđaju, savijaju se ili pucaju. Najbolja su ona aluminijska otporna na sol, s masivnim „radnim dodacima“ od kvalitetnog čelika na krakovima. Kliješta tijekom ribolova uvijek trebaju biti na dohvat ruku i to tako da se ne mogu izgubiti. Najbolje ih je pomoću rastezljive uzice spojiti s futrolom u kojoj se drže, a koja je postavljena na ribolovni pojas.

Osim one bez koje se ne može, u ribolovu skosavanjem koristi se i oprema bez koje se može, ali koja znatno olakšava i ribolov čini ugodnijim. Tu skupinu čini oslonci štapa - borbeni pojas, odnosno zamijene za njega te specijalne rukavice.

Savladati veliku ribu štapom bez oslanjanja njegovog kraja na kakvo uporište vrlo je teško, ponekad i nemoguće. Oslanjati se može na trbuh, prepone ili gornji dio nogu. To može biti neugodno, veoma bolno, pa i opasno, posebice ako štap ima tanki križni završetak. Da bi se sve to izbjeglo dobro je koristiti kakav oslonac štapa.

Nekad je to bio samo borbeni pojas. No, on smeta kod stalnog nošenja, a u lovu bez njega, kada ga zatreba, ribolovcu treba tuđa pomoć da bi ga stavio na sebe. Zato za ribolov skosavanjem treba koristiti manje i lakše pojaseve nego za „BGF“ jer se više i duže drže na sebi, a u takvom se ribolovu ribolovac više i giba pa je važno da ga pojas ni malo ne ometa.
pojasjig2202U ribolovu skosavanjem pojasevi se uglavnom vezuju u struku, ali se mogu spustiti i niže, na bedra kad se lovi dužim štapom. No, ako se stalno nosi i mali pojas otežava kretnje pri skosavanju. Dobro rješenje tog problema je postavljanje pojasa na bok s one strane na kojoj se štap drži ispod ruke. Tako se neometano može skosavati, štap brzo postaviti u pojas i vrlo lako boriti s plijenom.

Puno elegantnije rješenje od borbenog pojasa su specijalni mobilni oslonci, koji se lakši, jeftiniji i ne ometaju skosavanje.
cushit2202Najčešće se koristi oslonac u obliku gljive. Veoma je jednostavne konstrukcije. Postavljen na štap izgleda kao zadebljanje na njegovom kraju, zbog čega ga i nazivaju „fighting but“. Izrađen je od tvrde gume, a u sebi ima otvor za postavljanje kraja štapa. Kvalitetniji imaju i ušicu za vezivanje uzice kojom se spajaju s dijelom odjeće ribolovca. Tako su uvijek pri ruci, a kad ne trebaju lako se skidaju i ne smetaju kao borbeni pojas.

„Cush - it“, druga vrsta takvog oslonca izrađen je od posebne pjenaste polu tvrde plastike. Puno je duži od „fighting buta“ pa bolje drži štap. Uvijek može biti na štapu jer nikad ne smeta, čak ni kod bacanja varalica. Štoviše pomaže da se štap udobno drži pod pazuhom tijekom traženja, te osloni na trbuh ili bedro tijekom borbe s ribom. Uz sve to, ovaj oslonac pluta, čak i kad je u njemu štap s rolom.

Treće rješenje, posebno dobro za lov najkrupnijih riba je oslonac poznat kao „Rod Huki“.
rodhuki2202Radi se o pomagalu izrađenom od cijevi u obliku niskog, širokog slova T. Štap se postavlja u kraći, dok se „Rod Huki“ dužim dijelom, oslanja na tijelo ribolovca. Ovaj oslonac se može držati na štapu pri odbacivanju varalice, ali to nije ni potrebno jer se lako i brzo bez tuđe pomoći montira na štap. A da bi uvijek bio pri ruci najbolje ga je pomoću uzice vezati za pojas ili neki drugi dio odjeće. „Rod Huki“ se izrađuje od tvrde plastike ili, kvaliteniji, aluminija otpornog na slanu vodu.

Od pomoćne opreme koja ribolovca štiti od povrede ili naporni ribolov skosavanjem barem čini ugodnijim, dobro je imati i rukavice, kako bi se izbjegli žuljevi od dugotrajnog skosavanja te opekotine, čak i posjekotine od dodira s tankom i neravnom višenitkom koja se namotava ili odmotava s role. Rukavice moraju biti lagane i elastične, ni tijesne ni preširoke. Veoma je važno da se što brže suše. Najkvalitetnije su one čiji unutarnji dio izrađen od tanke kože, a vanjski mrežast zbog prozračivanja. Obvezno moraju imati traku za stiskanje u zglobu šake. Osim cijele, mogu biti i bez zaštite za gornje dijelove prstiju. Kod takvih, zaštita palca, kažiprsta i srednjeg prsta moraju biti duži nego za ostala dva prsta. Također, ti dijelovi kod kvalitetnih rukavica su dodatno ojačani s unutarnje strane kožom ili gumenim jastučićima. Takva zaštita se nalazi i na dijelovima dlana kvalitetnijih rukavica.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019