Petak, 01 Ožujak 2019 14:11

Škrpun uvijek grize

Piše:

Kad krajem veljače temperature Jadrana dosegnu najniže vrijednosti u priobalju je malo riba koje se mogu uspješno loviti. Najviše je onih iz obitelji bodeljki, od kojih je najbrojniji škrpun.

Poput škrpine i ostalih srodnika iz obitelji bodeljki, škrpun ima brojne bodlje. One na prednjem dijelu leđnog peraja i na škržnim zaklopcima sadrže i otrov. No, uz malo više opreza udičari mogu doživjeti lijepe trenutke loveći dosta borbene, iako ne osobito krupne škrpune. Naime, te ribe narastu do oko 35 cm dužine i 800 grama težine, dok prosječni lovni primjerci teže tek stotinjak grama.
skrpun10103Unatoč relativno malim dimenzijama, zbog njegovih velikih usta, škrpuna treba loviti relativno velikim udicama. Ovisno o očekivanoj veličini plijena, mogu se koristiti udice broj 8 do 4 i veće, odnosno širine luka 6 do 12, čak i 15 mm. Ipak, najbolje je koristiti one širine 8 do 10 mm. Također, najbolje je koristiti udice oblika „Crystal“ ili „Aberdeen“, koje su inače najprikladnije za lov uz obalu.

Škrpun naseljava priobalje obraslog tvrdog dna s puno procijepa u kamenju. Zalazi u plićak, ali se najradije zadržava na dubinama od 5 do 15 metara. Izbjegava manje zaljeve, boćate i zagađene vode. Rasprostranjen je duž cijele naše obale, ali su mu najbogatija naselja u srednjoj Dalmaciji i oko otoka.

Procjepi staništa škrpunu služe za skrivanje od neprijatelja, ali i plijena koji lovi iz zasjede. Najčešće lovi sitne ribe i rakova, ali nije izbirljiv pa će osim njih rado posegnuti i za komadima lignje, sipe, mušule, srđele ili koje druge veće ribe. Ipak, omiljena su mu hrana kozice, rak samac, papalina i druge ribice. Najprije će uzeti živi obrok. On ne progoni plijen nego čeka da mu se približi. Onda iznenađujuće hitro poskoči i proguta plijen velikim ustima pa se polako vrati u zasjedu i ponovo posve umiri i čeka novu neopreznu žrtvu.

Kada mu se nudi neživi mamac, postupit će posve drukčije. Polako će mu se približiti, dobro pogledati, udaljiti pa se ponovo vratiti i tako nekoliko puta. Na kraju će ga naglo progutati i brzo vratiti u zasjedu. To mu se, kao i kad se lovi živim mamcem, ne smije dozvoliti jer će ga nakon toga biti jako teško izvući iz kakve pukotine ili ispod kamena. Zato treba kontrirati i odmah izvlačiti čim se osjeti prvi jaki trzaj. Prilikom izvlačenja, na priboru će se osim njegove težine osjetiti povremeni trzaji.

Izvlačiti se može sa završnjakom kompletiranim na dva načina. S olovnicom na kraju i dva do tri priveza dužine oko 15 cm međusobno i od olovnice razmaknutih za pedalj. Puno manje od opisanog za dno će zapinjati završnjak s kliznom olovnicom i jednom udicom tridesetak centimetara ispod nje. No, ma kako izgledao, završnjak treba izraditi od najlona promjera 0,20 mm i preko vrtilice postaviti na nešto deblji osnovnu strunu.

Loviti se može preko prsta, ali je puno bolje koristiti štap s rolom. Mogu biti bilo koji namijenjeni udičarenju s obale, odnosno tzv. „Beach“ i „Beach Ledgering“, čak i „Surf Casting“. Važno je da imaju brzu akciju i odgovarajuću težinu bacanja. A težina bacanja može biti 20 do čak 100 grama, ovisno o tome koliko daleko treba odbacivati mamac te u koliko duboko more i jaku morsku struju. Ipak, najčešće je dovoljna olovnica od 20, rijetko kada teža od 50 ili 60 grama.
skrpun30103Zbog već opisane navike da čeka dolazak plijena, škrpunu mamac treba servirati „pod nos“. To znači da treba loviti aktivnim čekanjem, čestim odbacivanjem ometca, najbolje dva istodobno. Nakon odbacivanja strunu treba lagano zategnuti i malo sačekati. Ako ništa ne zagrize valja ponoviti odbačaj u istom pravcu, ali na malo manju udaljenost pa nastaviti s lepezastim pretraživanjem dna.

Uspjeh udičarenja ovih riba neće znatnije ovisiti o vremenskim prilikama i stanju mora. Ipak, bolje nego inače lovit će se po bonaci i laganom jugu te u vrijeme plime. Osobito dobro će „raditi“ prvih dva, tri sata dana.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019