Petak, 01 Ožujak 2019 18:27

Andro Vlahušić: Mi državi sve, država nama ništa

Andro Vlahušić: Mi državi sve, država nama ništa Foto: DPP

Nakon što su se oporbeni vijećnici izjasnili o tome treba li Grad Dubrovnik kupiti većinski državni udjel u UTD Ragusi, a kojega sačinjavaju restorani Mimoza i Dubravka te neki d njih zauzeli stav kako država svoje udjele u tom društvu treba prepustiti Gradu, priopćenjem za javnost oglasi se i gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuvši kako njegova oporba plasiranjem dezinformacija, javnost dovodi u zabludu. Franković je naveo kako su pravila igre oko otkupa udjela definirana Zakonom o upravljanju državnom imovinom i Uredbom o načinu raspolaganju dionicama i udjelima. Istaknuo je kako oporba ne razumije da je direktna prodaja nemoguća, odnosnom moguća je tek u slučaju ako na dva uzastopna postupka prodaje javnim nadmetanjem ili javnim prikupljanjem ponuda ne pristigne niti jedna valjana ponuda, a što zasigurno neće biti slučaj s prodajom udjela UTD Raguse.

Podsjetio je Franković kako je u nekoliko navrata jasno rekao da neće prodavati gradske nekretnine, već naprotiv, da će sticati vlasništvo na njima i drugom imovinom na korist zajednice, a što je već pokazano kupnjom Vile Čingrije i negdašnje poslovnice Zagrebačke banke na Gundulićevoj poljani.

Otkup nekretnina u korist Grada Dubrovnika i povrat gradske imovine Gradu prvi je zagovarao i potaknuo bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Kada je u pitanju sticanje na korist Grada, Franković i Vlahušić izgleda isto razmišljaju, no očito se razilaze po pitanja davanja Grada na korist države. Vlahušić, naime smatra kako je Grad Dubrovnik dovoljno dao i daje državi, dok država, ističe, Gradu ne daje ništa.

- Grad Dubrovnik daje samo ove godine 40 milijuna kuna PDV-a od zidina bespotrebno, 30 milijuna kuna za Studentski dom, 20 milijuna kuna za zgradu branitelja u Mokošici koja nije u cijelosti za branitelje, 14 milijuna kuna za Državni arhiv, dva milijuna kuna za Sud u Dubrovniku. Mi ćemo njima dakle ove godine dati 106 milijuna, kuna, a oni nama? Prodali su nam Čingriju za 16 milijuna kuna, dionice Luke Dubrovnik za četiri milijuna kuna, a sad prodaju našu Dubravku i Mimozu za 17 milijuna kuna. Prodaju naše zemljište u Zatonu koje treba mještanima za parking za 350 tisuća kuna. - rekao je Vlahušić.

Bivši gradonačelnik ističe kako se stav države prema Gradu Dubrovniku najbolje zrcali kroz njihov novi pokušaj da za potrebe izgradnje javnog zahoda prodaju prostor na Stradunu, koji je, navodi Vlahušić, apsurd bude veći, nekad bio u vlasništvu Grada.

- Prema Frankovićevoj izjavi prostor za zahod u povijesnoj jezgri, koji je zapravo nekad bio u vlasništvu Grada, od Ministarstva države imovine otkupit ćemo za 803 tisuće eura, znači još ćemo šest milijuna kuna dati državi. To se zove uspješna gradska vlast. Svaka čast. Mi državi sve, država nama ništa. Ah, da ne ispadne baš da nam nisu dali ništa, dali su nam zemljište za vrtić u Komolcu koje nije građevinsko i nije ucrtano u GUP. - zaključio je Vlahušić.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019