Srijeda, 06 Ožujak 2019 19:36

Niti je prvi put niti su za norovirus krivi (prazni) apartmani, načelnik Stona: Brzo će preko 80 posto naselja biti pokriveno kanalizacijskom mrežom

Piše:
Niti je prvi put niti su za norovirus krivi (prazni) apartmani, načelnik Stona: Brzo će preko 80 posto naselja biti pokriveno kanalizacijskom mrežom Foto: DPP/DM

Nije se dogodilo prvi put da su kamenice u Malostonskom zaljevu malo „nagutaju fekalija”. Sličan incident dogodio se i prije tri godine i ostao je nezamijećen i medijski nezabilježen jer se nije dogodio uoči blagdana svetoga Josipa kada se u Stonu održavaju Dani malostonske kamenice, čiji je središnji događaj degustacija kamenica na tamošnjoj rivi na koju svake godine dođe veliki broj posjetitelja, jer malo tko se može suzdržati od degustiranja tog poznatog afrodizijaka.

Ove godine, dok su se malostonski uzgajivači pripremali za manifestaciju, uzorkovanje je pokazalo kako je na tri od pet točaka u školjkama prisutan norovirus pa su se na noge digli svi novinari koji su došli do zaključka kako su za noroviruse u kamenicama krivi apartmani koji nisu priključeni na kanalizacijsku mrežu već na septičke jame iz kojih fekalije procure u more. No, kako su apartmani u naseljima koja gravitiraju poljima na kojima se u Malostonskom zaljevu uzgajaju kamenice zapravo prazni, u njima nema gosta, jer sezona na tom području nije još počela, prije će biti da su fekalije u zaljev iscurile zbog nekog drugog razloga.

Da nije prvi put da se u kamenicama bilježi prisutnost norovirusa, da se sličan incident dogodio i prije tri godine potvrdio je i dr.sc. Vladimir Onofri viši znanstveni suradnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. On je za medije proteklih dana isticao da zabrana prometa školjkama može trajati i mjesec dana te upozorio kako uzgajališna polja nisu dovoljno zaštićena jer nitko septičke jame ne gradi po propisima pa su propusne. Za krivca je također proglasio apartmane i naveo kako Dalmacija smrdi, ali da smrdi i Šipan pa i Polače te Rijeka dubrovačka na čijem dijelu uopće nije izgrađena kanalizacijska mreža.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica kaže pak kako se na stonskom području, posebice naseljima koja gravitiraju uzgajalištima gradi kanalizacijska mreža, kao i da je dobar dio nje već izgrađen.

- U tijeku je projekt kanalizacijske mreže za sva naselja koja gravitiraju prema uzgajalištima školjaka. Mi smo u Općini napravili sve da se izradi kanalizacijska mreža. Imamo sustav kanalizacijske mreže, ne obnovljen nego izgrađen u naseljima Luka i Mali Ston, a tu su i Hodilje kao treće naselje. Trasa je projektirana i zaustavljen je tijek projekta zbog imovinsko pravnih odnosa, ali i to će brzo bit gotovo. Preko 80 posto stanovništva i naselja će bit riješeno sustavom kanalizacijske mreže i ne vjerujem da će više dolaziti do zagađenja. - rekao je Antunica.

I dok se na Stonskom području radi na rješavanju kanalizacijske mreže posljednjih se dana općina Neum navodi kao pozitivan primjer jer je eto prije 40 godina izgradila kanalizacijsku mrežu, no nitko ne postavlja pitanje, niti je itko provjerio je li možda baš na toj kanalizacijskoj mreži došlo do puknuća što je dovelo do pojačane prisutnosti fekalija i norovirusa u dijelu Malostonskog zaljeva već su za krivce odabrani apartmani na stonskom području koji su spojeni na septičke jame.

No, osim što se na stonskom području s apartmanizacijom još uvijek nije pretjeralo, zaboravilo se i kako su ti apartmani prazni jer turista na tom području trenutno nema, a neće još stići. Uostalom, da je problem u apartmanima i kućama spojenim na loše septičke jame ne bi li se ovi problemi pojavljivali posebice u ljetnim mjesecima kad se u tim apartmanima izmjenjuju turisti.

Školjke? Ma koliko ih god obožavali, one zapravo često predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje i to posebice u toplijem djelu godine jer školjke filtriraju more. Neke školjke tako mogu profiltriraju oko sedam litara mora po satu. Dok filtracija traje u školjke ulazi sve ono što morska voda u sebi sadrži pa i fekalije, ali i fitoplanktonske alge koje sadrže biotoksine, a koje se pojavljuju za cvjetanja mora. Ti su biotoksini inače termostabilni pa ostaju u školjkama i nakon što se one termički obrade.

Inače, uz Stonski, najpoznatiji po uzgoju školjaka u Hrvatsko je Limski je kanal. Dobri poznavatelji kamenica reći će kako su Stonska i Limska kamemica obje odlične, ali različitog okusa. Baš u tom Limskom kanalu, smještenom u sjevernom Jadranu, gdje se uzgajališta jednako vrhunskih kamenica kao što su i stonske, česta su cvjetanja mora uslijed porasta temperature, a nemali je utjecaj rijeke Po kojom u more stižu brojne tvari koje sve te školjke filtriraju, a rijeka Po inače je jedna od najzagađenijih u Europi. Znači li to da limska uzgajališta treba zatvoriti, braniti berbu školjki na tom području?! Naravno da ne, a zato i postoje brojne analize i uzorkovanja kojima se moraju podvrgavati svi legalni uzgajivači školjki, kako ovi u Limskom, tako i ovi u Stonskom kanalu.

More je inače podijeljeno u sektore u kojima se vrši uzorkovanje njegove kakvoće, nakon čega se, ukoliko se u tim uzorcima pronađu štetne tvari, dalje vrši uzorkovanje školjki, a kad se u njima utvrdi prisutnost biotokosina ili u stonskom slučaju, norovirusa, uzgajališta se zatvara sve dok ih školjke iz sebe ne izbace. Taj proces može trajati i do mjesec dana, no kad se škole pročiste dobre su za konzumaciju.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019