Četvrtak, 07 Ožujak 2019 11:19

„Dubrovnik slavi baštinu“ u Bruxellesu

„Dubrovnik slavi baštinu“ u Bruxellesu Foto: Grad Dubrovnik

Na poziv zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice Grad Dubrovnik u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavio je programe i aktivnosti koji se odvijaju u 2019. godini. Pod nazivom „Dubrovnik slavi baštinu“ prezentirane su obljetnice koje Grad obilježava ove godine - 40. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-vu listu zaštićene spomeničke baštine, deset godina upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, 600. obljetnica postavljanja Orlandova stupa te program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Uvodno je nazočne europarlamentarce i ostale visoke uzvanike pozdravila Dubravka Šuica istaknuvši kako je Hrvatskoj, jednoj od manjih europskih zemalja, iznimno važno predstavljati svoja bogatstva i dosege upravo u centru EU.

- Ponosna sam što sam domaćica ovakve konferencije i što imam priliku predstaviti našu bogatu baštinu i obljetnice koje su važne ne samo za Dubrovnik, već i za cijeli svijet. – kazala je zastupnica Šuica.
 
Prisutne je pozdravio i povjerenik Europske unije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics koji se u svom izlaganju osvrnuo na značaj Dubrovnika kao središta kulture i baštinskog nasljeđa, prisjetivši se kako je Dubrovnik pretrpio strašna ratna razaranja, ali je uspio sačuvati i obnoviti svoja kulturna blaga.
 
Prezentaciju su svojom nazočnošću podržali veleposlanik RH u Belgiji Joško Paro i veleposlanik Mato Škrabalo, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, te hrvatske zastupnice u EP Marijana Petir i Željana Zovko, nizozemska zastupnica Annie Schreijer-Pierik i zastupnik Republike Austrije Heinz K. Becker.
 
Na početku programa pod nazivom „Dubrovnik slavi baštinu“, prikazan je promotivni film TZ grada Dubrovnika „Dubrovnik and Time“, a zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prezentirala je sve dubrovačke ovogodišnje obljetnice i govorila o projektu Respect the City, istaknuvši kako je riječ o projektu kojim Dubrovnik želi postati lider održivog turizma na Mediteranu. Drugi dio započeo je kratkim videom „Orlando u gradu“, a prezentaciju na temu Orlandove godine, obnove spomenika, te aktivnosti i događanja koja će se odvijati do kraja 2019. s temom Orlanda, održala je pročelnica UO za EU i međunarodnu suranju Zrinka Raguž.

Najvažniju i najdugovječniju hrvatsku manifestaciju Dubrovačke ljetne igre kratkim filmom i izlaganjem predstavila je Francesca Tevšić iz Dubrovačkih ljetnih igara. Program je obogatio i nastup gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je izveo nekoliko skladbi najpoznatijeg dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića.

Zastupnica Šuica iskazala je interes za moguću organizaciju izložbe o ratnim stradanjima Dubrovnika i njegovoj obnovi upravo u zgradi Europskog parlamenta.

Na kraju prezentacije za sve uzvanike priređen je i prigodan tratamenat dubrovačkim gulozecama.

DPP

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019