Petak, 08 Ožujak 2019 12:05

Sastanak u Županiji: Gradovi i općine hitno moraju donijeti planove upravljanja poljoprivrednim zemljištem

Sastanak u Županiji: Gradovi i općine hitno moraju donijeti planove upravljanja poljoprivrednim zemljištem Foto: DNŽ

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem te drugim suradnicima održao je sastanak s gradonačelnicima i načelnicima iz županije na temu provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Prema novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz ožujka 2018. godine, nadležnost za donošenje plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem dana je općinama i gradovima da putem općinskih odnosno gradskih vijeća donesu planove raspolaganja.

Zakon također predviđa da ukoliko grad ili općina ne donesu plan raspolaganja obveza donošenja istih je u nadležnosti županijskog upravnog tijela u kojem se obavljanju poslovi poljoprivrede i gospodarstva.

Zbog iznimno kratkog roka te niza obveznih suglasnosti gradovi i općine nisu u potpunosti donijeli važeće planove. Nastavno na to dogovoreno je da općinska i gradska vijeća dovrše postupke donošenja te ih dostave Županiji koja će ih u propisanom postupku potvrditi te uputiti na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Za gradove i općine koje su u dostavljenom roku donijeli planove Ministarstvo poljoprivrede izravno će iste potvrditi u propisanom postupku.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako se ovim Zakonom upravljanje poljoprivrednim zemljištem stavlja izravno u nadležnost jedinica lokalne samouprave kako bi iste na svojem području izravno upravljale raspolaganjem i kulturama te na takav način stavili zemljišta u službu gospodarstvu i održivom razvoju.

Iako je zakonodavni okvir opterećujući u primjeni gradovima i općinama isti je ocijenjen kao dobar primjer decentralizacije državnih nadležnosti.

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019