Nedjelja, 10 Ožujak 2019 18:41

Vlahušić o DPDS-ovoj obnovi tvrđave na Prevlaci: Spomenik okupatorskoj državi i njenoj vojsci

Vlahušić o DPDS-ovoj obnovi tvrđave na Prevlaci: Spomenik okupatorskoj državi i njenoj vojsci Foto: DPP

Sinoć sam bio gost na Novoj TV povodom tužbe kojom se traži raskid ugovora između Grada Dubrovnika i DPDS-a, koju je inicirao gospodin Jadran Barač, a Vido i ja podržali. Ovdje želim podijeliti s vama dragi prijatelji jedno razmišljanje, a tiče se obnove austrijske tvrđave na Prevlaci, sredstvima prikupljenim od dubrovačkih zidina. – piše danas na svom Facebook profilu bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te navodi:

„Prema Ugovoru Grada i DPDSa sredstva prikupljena od prodaje ulaznica za zidine trošiti će se za obnovu dubrovačkih zidina i drugih dubrovačkih fortifikacijskih spomenika. Tvrđavu na Prevlaci na samom rtu Oštro sagradila je austrijska vlast sredinom 19. stoljeća, u razdoblju nakon 1850. godine, zajedno sa utvrdom na otoku Mamula, koji danas pripada Crnoj Gori. Tvrđava u nikom slučaju ne spada u dubrovačke fortifikacijske spomenike jer je nije napravila Dubrovačka Republika, niti bilo koja hrvatska i dubrovačka vlast, niti je ikada branila i štitila hrvatske i dubrovačke interese.

Naprotiv, austrijska vlast u odnosu na Dubrovačku Republiku slobodno se može nazvati okupatorska vlast, koja je 1814. godine zauzela, okupirala, Dubrovnik nakon odlaska francuskih trupa. Snovi o nastavku djelovanja slobodne, hrvatske, katoličke Dubrovačke Republike brutalno su prekinuti od austrijske vojske i njihova zapovjednika, generala Todora Milutinovića.“ – napisao je Vlahušić.
Vlahušić dalje piše:

„Prema medijskim izviješćima u tvrđavi će biti smješten i Muzej austrougarske mornarice, za koja su već nabavljena četiri topa, a pregovara se o kupnji još četiri topa iz 19. stoljeća koji bi ovaj put bili ukrasi na tvrđavi.
Naši dični preci, vlastela i pučani, prevrću se sada u grobu i ne mogu vjerovati da imaju takve nasljednike, koji sebe nazivaju Društvo prijatelja dubrovačke starine. Stoljeća borbe, umijeća, požrtovanosti kako bi se izgradile dubrovačke zidine danas služe kako bi se novac od ulaznica za iste, trošio za spomenik okupatorskoj državi i njenoj vojsci. Kupuju topove kojima je Todor Milutinović pucao na grad, skinuo zastavu slobodnoga Dubrovnika, barjak Svetoga Vlaha sa zidina i postavio austrijsku zastavu.

Vjerojatno govore: Bože oprosti im jer ne znaju što čine, te mole da u gradu konačno pobijedi razum.“ – napisao je Andro Vlahušić.

D.M.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019