Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 11:07

Uz visoke sigurnosne mjere: Izložba Bukovčevih obiteljskih portreta u Mostaru

Djela Vlaha Bukovca iz riznice Umjetničke galerije Dubrovnik, šesnaest obiteljskih portreta, bit će izložena u Mostaru u sklopu ovogodišnjeg Mostarskog proljeća i 21. Dana Matice hrvatske Mostar u Galeriji Aluminij.

- Uz prezime Bukovac, svaka druga najava, svaki ukras od riječi, svaki iskazani ushit, doimaju se nedostatnima. Gotovo da smo se tek oprostili s prošlom godinom, a već svjedočimo krunskomu likovnom događaju ove godine, izložbi koja ulazi u mostarske kulturne anale. Raduje ta dugogodišnja sinergija naše galerije i časne Matice hrvatske Mostar, kao i to neraskidivo prijateljstvo Mostara i Dubrovnika, ono koje je izradilo tako snažno povjerenje na kojemu, tako lagano i tako voljno, počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, ravnatelj UGD-a Marin Ivanović i moja malenkost opušteno dogovorismo ovakov mega događaj. Nije bilo dvojbi, izložba je predodređena za čin otvorenja Dan Matice, a na besplatno ju uživanje Mostarcima i svim našim dragim gostima, ostavljamo punih mjesec dana, do 19. travnja. – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, koji podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku i kako će u Mostaru biti pod visokim sigurnosnim mjerama.

Otvaranje izložbe je u utorak, 19. ožujka, u 18 sati.

Kustosica izložbe Rozana Vojvoda podsjeća kako Bukovčevi radovi zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Tema portreta obitelji specifična je i intimna. Bukovac je bio majstor portreta, a među njegovim najdražim i najčešćim modelima bili su članovi njegove uže obitelji: supruga mu Jelica, kćerke Marija, Jelica i Ivanka, te sin Ago. Izložbom kojom se fokusira na djela Bukovčeve praške etape, uz nekoliko djela iz one cavtatske, zaviruje se u svijet intime, u sintezu najdragocjenijih stvari u Bukovčevu životu, obitelji i slikarstva – zapisala je, između ostaloga, povjesničarka umjetnosti Vojvoda, domećući kako je Bukovac portrete inače radio brzo, ali kako su kod onih obiteljskih uočljivi i osjetni opuštenosti i ležernost.

DPP

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019