Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 15:06

Purifikacijski centar nije obaveza Županije

Purifikacijski centar nije obaveza Županije Foto: DPP

Nakon što je župan Nikola Dobroslaviić, odgovarajući na vijećničko pitanje, kazao kako za mjesec dana očekuje lokacijsku dozvolu za centar za gospodarenje otpadom na lokalitetu Lučino razdolje, vijećnik Marko Giljača pitao je župana je li Županija predvidjela opremu za purifikaciju školjaka u Malostonskom zaljevu i što je Županija spremna poduzeti, odnosno je li na sebe spremna preuzeti odgovornost za navodnu ekološku katastrofu koja prijeti Malostonskom zaljevu zbog izgradnje centra za gospodarenje otpadom.

- Zagađenje u Malostonskom zaljevu rezultat je neodgovarajuće odvodnje i ne može se povezivati s centrom i turističkom gradnjom koja je po Prostornom planu planirana na tom širem području, jer kako nešto što se nije dogodilo može utjecati na zagađenje? Samo napadanje projekta, a ne vodi se računa o logičkim postavkama. Što se tiče purifikacijskog centra on nije vezan za centar za gospodarenje otpadom i to su različite stvari. To je centar koji će se dogoditi u Malostonskom zaljevu i mi zagovaramo jedan središnji uređaj, ali to nije na Županiji. - rekao je Dobroslavić.

Osvrnuvši se na izgradnju Centra za gospodarenje otpadom, istaknuo je kako njegova izgradnja neće utjecati na moguća zagađenja u malostonskom zaljevu.

- Centar je u našem Prostornom planu i prošao je sve procedure i ne radi se to o tome hoće li netko smatrati da je dobar ili ne nego se mora poslušati mišljenje stručnjaka koji su izradili Studiju utjecaja na okoliš prema neće biti nikakvog zagađenja nigdje pa ni u Malostonskom zaljevu i nema razloga u to sumnjati. Svi koji su mogli propitivati radili su to kroz javne rasprave i na koncu je struka rekla da opasnosti nema. To su projekti koje provjerava EK, a Studiju izvodljivosti izradila je grčka tvrtka i u to ne bih sumnjao. Nikakvu odgovornost nitko ne preuzima. Vjerujem struci, a struka kaže da nema zagađenja. Centar ćemo izgraditi i moramo ga izgraditi po svim europskim propisima. - kazao je Dobroslavić.

N.Metković

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019