Ponedjeljak, 11 Ožujak 2019 15:19

Dobroslavić: Nije metkovski Dom zdravlja kriv za smrt Gabrijela Bebića

Piše:
Dobroslavić: Nije metkovski Dom zdravlja kriv za smrt Gabrijela Bebića Foto: DPP

Smrt dječaka Gabrijela Bebića i nemar koji je za posljedicu imao taj tragičan događaj, bili su glavna tema vijećnika u Županijskoj skupštini tijekom vijećničkih pitanja.

Tako je SDP -ov vijećnik Ivo Žuvela pitao župana Nikolu Dobroslavića smatra li se Županija kao osnivač odgovornom za smrt djeteta na hitnoj u Metkoviću te je li pokrenula stegovni postupak prema odgovornim osobama.

Župan Dobroslavić odgovorio je kako postoje službe koje će utvrditi eventualne propuste, a time i odgovornosti.
- Svi smo užasnuti time što se dogodilo i postoje službe koje će odlučiti je li bilo propusta i čiji su i kako su utjecali na tragičan ishod i ne bih tu prejudicirao nikakve zaključe i nije dobro da to neki rade jer to samo pogoršava bol obitelji koja je naviše stradala, a svi koji su okolo obitelji moraju voditi računa da je ona najteže stradala. Pričekajmo nalaze stručnih tijela, mi ne možemo zaključivati je li bilo pogreške i to nećemo raditi nego ćemo pričekati da mjerodavna tijela kažu svoje, a mi ćemo učiniti sve to je u našoj moći da se izbjegne svaki takav slučaj. Iako, u ovom slučaju treba reći da su s sve službe kojima je nadležna Županija, bile na svojim dužnostima. - rekao je Dobroslavić.

Mostov vijećnik Pero Jerković istaknuo je kako je puno puta na sjednicama Županijske skupštine upozoravao na loše stanje zdravstvene skrbi u dolini Neretve, posebice metkovskom Domu zdravlja, pozvao je župana na odgovornost te mu predložio da se ukoliko ne može upravljati zdravstvenim sustavom, Županija odrekne upravljačkih prava u zdravstvenim ustanovama.

- Od vas smo župane uvijek slušali isti odgovor „bit će, nije tako, bit će”, pa „bit će”. Tako slušamo i za dnevnu bolnicu u Metkoviću, a ministar je praktički rekao da je gotova prije dvije godine i prozvao Županija kao krivca. Smrt Gabrijela Bebića je produkt sustavne nebrige o Domu zdravlja Metković. Ljudi su siti te priče „bit će”. Ja bih vas pitao kad će se početi raditi na dnevnoj bolnici i što će bit s laboratorijem jer imamo osobu koja sutra po godinama može reći da joj se ne radi i otići u mirovinu. Kakav plan imate za to? Što je s hitnim izvanbolničkim prijemom koji se posljednjih 20-tak godina obećava Metkoviću? Jeste li razmislili da na do njemu radite jer je kompaktibilan s dnevnom bolnicom? Je li znate da je bila dnevna bolnica da bi Gabrijel opet umro jer je bio vikend kad nema laboratorija ni specijalista. Ne možete župane reći da se vi ne smatrate odgovornim. Odrecite se osnivačkih prava ako nemate sredstava i ne možete upravljati sustavom. Zazovite ministra i recite mu da ne možete upravljati zdravstvenim sustavom. Zašto to ne napravite? Treba li se ponovo dogoditi Gabrijel Bebeić? - pitao je Dobroslavića Jerković.

Dobroslavić je Jerkoviću spočitao da se koristi niskim udarcima i naglasio da Dom zdravlja u Metkoviću nije kriv za smrt dječaka Gabrijela Bebića.

-Vijećniče Jerković, vi se na jednoj tragediji, jednom izgubljenom životu, koristite niskim udarcima i nemojte to raditi. To jadno dijete koje preminulo to nije zaslužilo i nije Dom zdravlja ništa kriv što je dijete preminulo. Pročitajte izvješća nadležnih institucija, ne piše nigdje da je Dom zdravlja zakazao. Hitna medicina je bila tamo, bila su vozila, bili su liječnici i nemojte to raditi. To je jako ružno. Nemojte to raditi- kazao je Dobroslavić, istaknuvši kako resorni ministar Kujundžić nije u svojim izjavama nedavno prozvao Županiju kao krivca što Metković još uvijek nema dnevnu bolnicu.

- Što se tiče laboratorija, on je organiziran prema mreži kako je to svuda u Hrvatskoj. Ako voditeljica poželi u mirovinu tražit će se drugo rješenje. Radimo na bolničkom prijemu, ali to ne utječe na ovoj slučaj. Nije ministar obećao prije dvije godine da će bit gotova dnevna bolnica i nije optužio Županiju što bolnica nije gotova. Iznijeli ste tu puno neistina koje nam ne pomažu naći rješenje. Tragična situacija se dogodila, ne ponovilo se nikada, ali nemojte tražiti uzroke gdje ih nema.- rekao je Dobroslavić.

Jerković mu je odgovorio kako je, da ja htio, poene mogao skupljati još na prošloj sjednici Županijske skupštine koja je održana netom nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića.

- Da sam htio skupljati poene onda bi to učinio na prošloj sjednici prošlu koja je bila dva dana nakon tog događaja. Što se tiče zdravstva, ministar je obećao, a i vi ste župane u ovoj Skupštini rekli da je 50 milijuna kuna osigurano na poziciji u Ministarstvu za dnevnu bolnicu. Ministar je rekao da projekt ne ide u realizaciju jer je Županija predimenzionirala projekt. Znači, radio se projekt pola godine i vraćen je na ponovno projektiranje. To su riječi ministra. Sakrivate se, kad je u pitanju zdravstvo već treći mandat se sakrivate i ništa ne radite na poboljšanju zdravstvene usluge u Županiji. Znamo da je Dom zdravlja u gubicima, a stalno prikrivate podatke. Tri godine ste govorili da Dom zdravlja nije u gubitku pa ga sad saniramo.- rekao je Jerković.

SDP-ova vijećnica Kristina Ćurčija pitala je Dobroslavića zašto se stanovnici Metkovića ne koriste uslugama u mostarskoj bolnici u susjednoj BiH kojoj je hrvatska Vlada nedavno dala 40 milijuna kuna.

- Vi ste nedavno u jednom mediju izjavili kako laboratorij u Metkoviću neće moći raditi svaki dan i pitam vas jeste li razmišljali o bilateralnom sporazumu s bolnicom u Mostaru kojoj je Vlada nedavno dala 40 milijuna kuna. Za taj novac su se mogla kupiti dva helikoptera kojim bi Neretvu povezali s bolnicom ili je rješenje u potpisivanju bilateralnog sporazuma prema kojem bi stanovnici doline Neretve za 20 minuta stizali u bolnicu u Mostaru. - pitala je Ćurčija.

Dobroslavić je istaknuo kako je Ministarstvo predložilo dodatno financiranje dežurstva preko vikenda, posebno laboratorija nakon čega je njegova voditeljica izjavila da ne može organizirati dežurstva pa se traži drugo rješenje.

- Jedno od rješenja je nabavka uređaja koji koriste neke ambulante. Predložili smo ministru da se u u okviru jednog pilot projekta nabavi uređaj koji nije skup i može se kupiti. Problem je što ne možete nekoj ordinaciji nametnuti korištenje uređaja čija primjena nije predviđena pravilnikom kojim se regulira zdravstvena djelatnost. Što se tiče usluge u bolnici u Mostaru, razgovaramo s ministrom, razmatramo mogućnosti, radi se o drugoj državi i potrebno je riješiti određene formalnosti.- rekao je Dobroslavić.

Dobroslavića je na odgovornost pozvao i Mostov vijećnik Nikola Grmoja.

- Ne mogu prihvatiti da vi kao župan ne prihvaćate odgovornost za stanje, vi ste odgovorni. Ne možete biti odgovorni za tragediju, ali za stanje koje je loše vaša odgovornost je najveća. Istina je da je na moje pitanje ministar optužio vas i Županiju. Imate na mom Facebok profilu odgovor ministra i vas se dvojica trebate dogovoriti čija je odgovornost za kašnjenje projekta. Vi ste stranačke kolege i valjda se možete dogovoriti. Govorilo se o lošem stanju zdravstvene skrbi još u bivšem sazivu na svakoj sjednici i niste reagirali i žalosno je da svaki put trebamo čekati tragediju da se nešto počne rješava. - rekao je Grmoja.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019