Utorak, 12 Ožujak 2019 17:35

Prihvaćeno Frankovićevo izvješće, vijećnici o svemu samo ne o njemu

Piše:
Prihvaćeno Frankovićevo izvješće, vijećnici o svemu samo ne o njemu Foto: DPP

Jalova oporba na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika nije bila u stanju konkretno kritizirati izvješće gradonačelnika Mata Frankovića za razdoblje srpanj - prosinac 2018. pa bi ono, da rasprava bespotrebno nije skrenuta na koncesiju za žičaru i Excerlsa nekretnine te kruzere i strateško upravljanje, bilo gotovo pa glatko usvojeno.

Nakon što je gradonačelnik podnoseći izvješće naveo realizirane, ali i projekte koje tek treba realizirati, vijećnik SDP-a Jadran Barač pitao ga je, aludirajući na zemljište na Svetom Mihajlu zašto u izvješću o svom radu nije naveo rekonstrukciju Lichtensteinova puta kao i temeljem čega je i zašto opunomoćio privatnu osobu da preuzme postupak ishodovanja dozvola.

Franković mu je odgovorio kako je on, kao i njegovi prethodnici, više puta sukladno zakonu znao punomoćiti tvrtke da ishoduju neku dokumentaciju, a kao primjer mu je naveo kako je i kod projekta golfa na Srđu Grad opunomoćen Razvoj golf da ishoduje lokacijsku i građevinsku dozvolu za projekt.

Kad je u pitanju rekonstrukcija Lichtensteinova puta, Franković je Baraču odgovorio kako tog projekta u njegovu izvješću nema jer za njegovu realizaciju još uvijek nije ishodovana građevinska dozvola.

Podsjetivši Barača kako je protiv njega podnio kaznenu prijavu, Franković je SDP-ova vijećnika pitao je li ičim oštetio Grad za lipu u slučaju davanja punomoći nekome da ishoduje lokacijsku dozvolu.

No, Barač je podsjetio Frankovića kako je htio prodati dio gradske zemlje kako bi privatna osoba mogla graditi zgradu, a zbog čega su građani mogli pretrpjeti štetu jer bi ostali bez parkinga. Istaknuo je kako je Franković sam govorio kako taj okrajak Gradu ne treba pa ga je gradonačelnik podsjetio kako mu je sam Barač pljeskao nakon što je točku o Lichtensteinovom putu povukao sa sjednice Gradskog vijeća. Nakon što je Barač potvrdio kako je zbog povlačenja te sporne točke s dnevnoga reda jedne od proteklih sjednica i sam pljeskao gradonačelniku, polemika između Frankovića i Barača je završila.

Zadovoljan izvješćem gradonačelnika, Miho Obradović (HNS) kazao je kako će Franković idući put imati Obradovićevu ruku u zraku za izvješće ukoliko u njemu, kad ga gradonačelnik ponovno podnese, bude realiziranih projekata koji su obećani.

Nakon što je Obradović među projektima napomenuo kako se sad realizira i projekt aglomeracije Dubrovnik za koji se donedavno tvrdilo da je loš, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je Valentin Dujmović kao zamjenik direktora Hrvatskih voda pomogao oko završne pripremanja tog projekta.

Inače, vijećnik Mosta Maro Kristić imao je potrebu za govornicom reći kako on i vijećnica Lujić Frankovićevo izvješće neće podržati, no koga briga hoće li ga navedeni dvojac podržati ili ne kad Franković za svoje izvješće ima i više ruku nego mu treba.

Naravno da je Franković iskoristio Kristićevo izjašnjavanje protiv njegova izvješća pa ga je zamolio da on i njegova kolegica Lujić ne budu oporba.
- Nemojte biti oporba jer sam kolegici Lujić obećao da nećete biti oporba pa ću se ja opet kolegici Lujić morati ispričati za Muppet Show i oporbu, ja ne bih da vi budete oporba. - rekao je Franković.
Politički nemoćan, a svjestan kako je gradonačelnikovo izvješće dobro, Kristić je potom skrenuo priču na Excelsa nekretnine, tražeći od gradonačelnika da mu ponovi sve ono što je rekao odgovarajući na vijećničko pitanje Jadrana Barača (SDP).

Istaknuvši kako zamjenica državnog odvjetnika o koncesiji za žičaru ipak zna puno više od Kristića, Franković je kazao kako će Grad od Excelsa nekretnina do zadnje lipe naplatiti 30 milijuna kuna koje mu pripadaju. Naglasio je kako se iz te tvrtke koja upravlja žičarom prema Gradu više neće ponašati kako prema pudlici, nudeći joj kekse.

Na pitanje Barača zašto je DORH toliko u priči oko žičare, Franković je odgovorio kako je zakonska obveza Grada da se konzultira s DORH-om.

S koncesije za žičaru rasprava je skrenuta na strateško promišljanje pa se u sklopu tog strateškog promišljanja pričalo o golfu, kruzerima i o svemu onome što je vijećnicima palo na pamet, a nije bilo navedeno u izvješću gradonačelnika.

Tijekom rasprave gradonačelnik je tzv. srđevce pozvao da pošumljavanjem Srđa pokažu koliko je njihov.

Inače, vijećnik Barač je tražio od predsjednika Gradskog vijeća da raspravu o gradonačelnikovu izvješću, koja je u tom trenu trajala već tri sata, privede kraju, ali Potrebica se nije dao smesti već je odgovorio kako će se o gradonačelnikovu izvješću raspravljati koliko je potrebno pa su vijećnici naizmjence nastavili s iživljavanjem, redajući pitanja o golfu i kruzerima. Pa je tako i Blaž Pezo, inače ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, odgovarajući vijećniku Nikši Selmaniju koji se tijekom replika stalno vraćao na kruzere, imao potrebu istaknuti kako se Dubrovnik odavno strateški opredijelio i odabrao kruzing turizam te dodao kako se u posljednje tri godine konstantno smanjuje gornji limit gostiju s kruzera. Nakon toga Obradović je replicirao Pezu da na web stranicu LUD-a vrati broj putnika za svaki od kruzera koji će tijekom ove sezone uploviti u dubrovački akvatorij.

Pezo je rekao da se broj gostiju s kruzera koristio u dnevnopolitičke svrhe s čime se manipuliralo. Obradovića je nazvao iskompleksiranim i rekao mu kako se malo uhljebio pa ima privatan posao te da je na čudan način dobio poslovni prostor u Gradu.

Obradović mu je odgovorio kako je on privatni poduzetnik koji je valsnik dvije firme sa dvadeset zaposlenih te da plaća oko milijun kuna u državni i gradski proračun dok je, kazao je Obradović, Pezo u državni proračun platio samo 700 kuna za nevezani pojas ako ga je policija zaustavila.

frendy250

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019