Utorak, 12 Ožujak 2019 20:03

Nema više gradnje bez parking mjesta

Piše:
Nema više gradnje bez parking mjesta Foto: DPP

Cilj je natjerati investitore da prilikom gradnje izgrade parkirna mjesta kako to propisuje GUP Grada Dubrovnika, a što znači dva parkirna mjesta po jednoj stambenoj jedinici, kazao je gradonačelnik Mato Franković, obrazlažući Prijedlog Odluke o plaćanju naknade za nedostajuće parkirno mjesto koja je u konačnici i usvojena. Prema toj odluci nema više gradnje bez najmanje dva parking mjesta po stambenoj jedinici, a samo oni koji nemaju kolni prilaz moći će graditi uz uvjet da nedostajuće parking mjesto plate.

- Bit odluke je da investitori u okviru projekta izgrade garaže, da bude jedna etaža manje stanova, ali etaža s parkirnim mjestom pa će automobili s ulice ući u garaže ili parkirne platoe. - rekao je gradonačelnik, osvrnuvši se na naknade za nedostajuće parkirno mjesto rekao je da su one na snazi bile i prije, ali su u međuvremenu prepolovljene što je dovelo do kaosa u prostoru.

Inače, gradonačelnik je naveo kako je prijedlog odluke o plaćanju naknade za nedostajuće parkirno mjesto zapravo prvi korak uvođenja mjere u prostoru, dok će drugi biti ciljane izmjene GUP-a.

Gradonačelnik Franković rekao je kako će Grad izgubiti u prihodima a dobiti u činjenici da će se početi graditi parkirališna mjesta.

Vido Bogdanović (HSS) kazao je kako ne može vjerovati da netko misli da će se usvajanjem ove odolke nešto riješiti. Kazao je kako je ona samo odraz nemoći.

- Mogu li ja u Dubrovniku imati stan, a da nikad ne kupim auto? Sami ste rekli da je prošla baba s kolačima. Ustalo, stotine, tisuće ljudi u Dubrovniku je došlo do stambenog prostora, a nikad ovo nisu platili. Mislite li da ćemo nešto riješiti ili zadovoljavamo formu i izmišljamo administrativne akrobacije. Vi me tjerate da platim parkirno mjesto, a ne zna se gdje ti novci završavaju jer neće se izgraditi parkiralište. - kazao je Bogdanović.

Franković je i Bogdanoviću odgovorio kako je prije sjednice razmišljao tko će u Vijećnici biti predstavnik građevinskog lobija.

- Gledao sam i tražio, tražio i ne znam jesam li više šokiran ja ili kolega Selmani. Vi ste zadnja osoba za koju sam mislio da će predstavljati građevinski lobi, a građevinaca nema puno u Dubrovniku, vrti se njih četiri pet koji stalno grade. - kazao je Franković.

Bogdanović je odgovorio kako će ovom odlukom umjesto investitora po špagu opaučiti one koji kupuju stanove.
- Opaučit ćete po špagu kupce stanova jer će oni ovo u konačnici platiti kao i PDV na ovih 100 tisuća, ako je vama vizija za mlade osigurati stanove s ovim ste njih opaučili po špagu. - kazao je Bogdanović.

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019