Petak, 15 Ožujak 2019 08:48

Lov luca „boat jigging“ tehnikom

Piše:

Nakon što su se temperature površinskog i priobalnog mora počele ubrzano podizati, za svojom hranom, jatima sitne plave ribe, iz dubljih slojeva k površini su se počele dizati krupnije grabljivice. Prvi i najbrojniji - luc. Zato je on najbolji odabir za prvi ovogodišnji ciljani lov krupnih grabljivica. Tradicionalno se lovi pendulom, a sve češće „vertical jigging“ tehnikom. No, kad se digne pod i na samu površinu, što se u moru oko Dubrovnika dogodi najkasnije do kraja ožujka, moći će se loviti i vrlo atraktivnom te učinkovitom „boat jigging“ tehnikom. Najprije iznad brakova odnosno pola do milju daleko od njihovih i padina pučinskih otoka, kasnije i u kanalima čak i uvalama.

„Boat jigging“ je tehnika lova horizontalnim skosavanjem iz mirujućeg ili plovila prepuštenog struji mora. S obzirom da se radi o snažnoj i vrlo borbenoj ribi koja plijen napada velikom brzinom, pribor mora biti dosta jak.

Najprimjereniji je srednje teški, onaj koji se koristi za lov „spinning“ tehnikom krupnih lubina i polanda, zatim lampuge, strijeljke, srednjeg i krupnijeg škarma, manje lice, dakle ribe čija se prosječna lovna težina kreće od jednog do pet kilograma.

Ovisno o raspoloživom prostoru na plovilu, štap može biti dužine 3,0 do 3,6 metra. Najprimjereniji je onaj umjereno brze akcije i težine bacanja do 50 ili 60 g. Na takav je štap najbolje je postaviti rolu težine do 250 ili 300 g, veličine 40 ili 50, odnosno kapaciteta 150 do 200 m najlona debljine 0,30 mm, odnosno višenitke nosivosti do 20 libri.

Kako se lovi u površinskom sloju mora, najprimjerenije su varalice koje ne tonu duboko. Takvih je puno, od plitko tonućih teturavaca, preko pljuskavaca, do umjetnih glavonožaca raznih konstrukcija. Najbolje je imati veliki izbor raznovrsnih varalica kako bi se moglo loviti svim mogućim brzinama jer uspjeh često ovisi o vrlo sitnim detaljima, odnosno trenutačnom raspoloženju luceva.
lucevi 1Iako se luc u ovo doba godine hrani tek formiranim, vrlo sitnim i prozirnim ribicama, najbolje se lovi relativno dugim varalicama, ovisno o vrsti. Žlicama dužine od 7 do 10 cm odnosno od 15 do 30 g težine. Imitacije ribica i glavonožaca moraju biti još duže, čak i 18 cm. Što se tiče njihovog dekora, po sunčanom vremenu najbolje rezultate postižu varalice boja ribica, a u lošim svjetlosnim uvjetima varalice drečavih boja. „Red head“, bijele s crvenom glavom su podjednako dobre bez obzira na svjetlosne uvjete.

Od svjetlosnih uvjeta ovisi i apetit luca - za ishranu je najraspoloženiji po sunčanom danu. Što se tiče vjetra, dobro se lovi po maestralu ili laganim zapadnjakom, a najbolje po jugu, po kome se najviše i približi obali. Kad, pak, bura zapuše i ohladi površinski, luc se slabije hrani ili se čak spušta u dublji sloj mora. No, vraća se dosta brzo, već nakon nekoliko dana južine. Iako se hrane cijeli dan, najgladniji je u prvim prijepodnevnim satima, a zatim kad sunce pređe zenit pa do mraka.
lucevi 2„Boat jigging“ je ribolov „na viđeno“. Kad se uoče lucevi kako love u površinskom sloju plovilom se treba zaletjeti prema njima najvećom mogućom brzinom, ali i pedesetak metara od ruba jata isključiti motor kako se ne bi upozorili na opasnost uvijek oprezni lucevi. Nakon što po inerciji bešumno dopluta do ruba plova prema njemu treba odbaciti varalicu. Što dalje - to bolje, najbolje preko, a ne u plov riba.

Što se tiče tehnike bacanja, nužno je prakticirati jednu od posebnih za ribolov dalekim izbačajem. Međutim, nikako onu u kojoj treba ljuljati mamac prije odbačaja. Dobro je prije pada varalice u more zatvoriti hvatač strune na roli i odmah po padu početi s namotavanjem strune, odnosno privlačenjem varalice. Na taj način se postiže najduže vrijeme zadržavanje varalice u gornjim slojevima mora, gdje su lucevi. Privlačiti se može na brojene načine, najbolje kombiniranjem raznih tehnika- privlačiti neujednačenom i dosta velikom brzinom uz povremeno polako ili brže, duže ili kraće podizanje i spuštanje vrha štapa.
lucevi 4Za luca nije propisana minimalna lovna dužina. Međutim, on je spolno zreo kad dosegne dužinu od 38 do 44 cm pa bi svaki pravi sportski ribolovac trebao vratiti u more primjerke kraće od toga, iako su toliki teški skoro 2 kg. Manji lucevi često dijele jato s vrlo sličnim trupovima, naročito u ovom i, kasnije, jesenskom dijelu godine.

banner70dlji250 1

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019